[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 23 aprilie 2008

De ce sa dai 4 euro pe un download Vama

Pentru ca respecti munca noastra. Pentru ca daca nu ne respecti munca nu vad de ce ai dori sa descarci fie si gratis albumul nostru. Pentru ca a plati un muzician face parte dintr-o stare normala de recunoastere si apreciere a muncii unui om.

Pentru ca nu esti hot. Pentru ca ne-a costat atat la propriu cat si la figurat acest disc si este normal sa ne recuperam investitia in urma remuneratiei tale. Pentru ca din asta traim si nu facem altceva. Pentru ca de multe ori ne-ai spus ca muzica noastra iti face bine sau te-a ajutat.

Pentru ca nu am dormit multe nopti cu gandul la momentul in care vei asculta discul asta. Pentru ca te regasesti in versurile mele. Pentru ca 4 euro nu o sa-ti schimbe viata in nici un fel. Pentru ca sunt 52 de minute de muzica.

Ce castigi daca nu ne dai 4 euro pe download si ne furi de pe net? Castigi 40 de kilometri cu masina? Un meniu Big-Mac si un toast? Un fresh si un espresso intr-un bar de fite? 10 ore de parcare Dalli? O sticla si ceva de sauvignon blanc cu pasarica? 9 litri de Cola? Un "exterior" la o spalatorie? Trei pachete de tigari? Trei perechi de sosete? O shawrma si doua ayran pe Mihai Bravu?

Daca e ceva in enumerarea de mai sus de care nu te poti lipsi intr-o zi sau o saptamana si care nu merita inlocuit cu muzica Vama atunci NU descarca albumul cand il vom lansa prin sms.

Daca il vei lua gratis de pe net nu ne respecti. Poate ne iubesti dar nu ne respecti. Ori in absenta respectului iubirea se stinge. Am preferat aceasta formula de incheiere. As fi putut sa te fac hot...

77 de comentarii:

  1. ar fi perfect daca ai putea include pe langa downloadul albumului si un pdf cu coperta si versurile.
    4 euro mi se pare o suma mai mult decat decenta.
    e f normal sa platesti pt muzica pe care o asculti, pentru ca altfel artistul in timp o sa dispara

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu una o sa astept aparitia CD-ului :)

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu astept lansarea cd-ului palpabil, ala de-l pot lua acasa. poate o sa se vanda la concertul de lansare :D (o sa fie un concert de lansare, nu?)

    RăspundețiȘtergere
  4. CD.
    ca sa am ceva in mana :)
    palpabil.

    pana la capat, independent de mofturile unui hard disk care se poate inmbolnavi oricand de virusi sau bug-uri.

    de ce sa platesc?
    pentru ca vreau sa mai imi dai candva inca o tocanitza de sentimente.
    ca sa am cu ce ma hrani .

    ca sa poti merge mai departe.
    pentru ca vreau sa mergi mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, voi plati 4 euro pt download...da' cu siguranta o sa iau si cd-ul...hai mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  6. bine spus tudor!!! sensibil si taios in acelasi timp....

    sper din suflet sa aiba ecou...
    si mi-a adus aminte de cei de la radiohead cu albumul lansat in toamna..."in rainbows"..... probabil voi stiti la ce ma refer. mi-ar placea sa cred ca toate astea au schimbat macar cu 5% mentalitatea multora.

    Felicitari si mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  7. ai strigat prin lume de ce sa cumparam cd-ul,iar chiar unii care vroiau sa downloadeze de pe net,uite ai facut un bine si cu siguranta nu vor mai downloada si il vor cumpara.asta in respect pentru munca voastra;) si pentru ca sa nu se simta un hot,asa cum ai zis,ca tot ai zis.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu stiu daca faci bine asa...sa cercesti 4 euro pe blog..
    ar trebui sa lasi lumea sa gandeasca si sa faca dupa cum simte...
    un om care te respecta...o sa dea 4 euro fara sa citeasca indemnurile tale..
    eu sunt fan vama..o sa dau acesti 4 euro din respect..dar sincer parerea mea este ca te injosesti mult prea mult cu postul asta..
    lasa-ti fanii sa faca dupa cum simt..nu-i impinge sa dea banii si nu inecrca sa le explici nimic..

    RăspundețiȘtergere
  9. Avand in vedere ca telefonul meu stie sa sune (nici macar polifonic, dar I love it), ma multumesc cu CD-ul :P Si asta nu inseamna ca nu va respect sau ca am preferat 9 litri de Cola albumului, ci pur si simplu ca telefonul meu a rezistat eroic timpului si eu nu simt nevoia sa il schimb :D

    RăspundețiȘtergere
  10. din cate am inteles eu tu primesti doar un sms ce contine un cod cu care ulterior downloadezi albumul de pe net ...asa ca nu trebuie sa ai telefon de ultima tehnologie :) but maybe i'm wrong...

    RăspundețiȘtergere
  11. cas: you are right!! you got it!

    diana 17: cred ca trebuie sa verifici dex-ul inainte sa te exprimi!

    nu cerseste nimeni nimic!

    RăspundețiȘtergere
  12. Şi eu am un telefon vechi, la care nu renunţ, iar acasă nu am încă internet, aşa că aştept CD-ul. Dacă varianta de downloadare va fi mai interesantă, probabil voi cumpăra şi dreptul de descărcare, dar mai târziu.
    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bine zis, tudor! E o insulta la adresa artistului sa ii furi muzica.. si cei care fac asta ar trebui sa incerce macar o data intre pauzele de ”download fraudulos” sa se gandeasca cata munca a depus artistul pentru a realiza acea muzica ..
    Si diana 17, tudor nu a cersit nimic,poate ai inteles gresit,doar a subliniat ca se asteapta sa ii fie apreciata munca,iar acest lucru este cat se poate de normal,cred eu..

    RăspundețiȘtergere
  14. Ok, sorry, my bad. Daca asa se pune problema, atunci sms it is. Ca oricum CD-ul probabil va trebui sa il comand prin posta sau ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  15. cd! cd! sa plimb VAMA peste tot:)) 40 x Xkm..la Mc..la spalatorie...la mega dupa cola:)) haha! shi dak tot vreau sa ma plimb cu VAMA, pot shi cu 4 euro...pe laptop!! weee...cate posibilitati:P pe knd lansarea?:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Tudor,
    diana17 poate s-a exprimat uneori gresit, insa a perceput insemnarea ta ca un atac la persoana (...) Impresia mea este ca majoritatea care iti lasa "comments" pe blog, au suficienta demnitate, moralitate, sau cum vrei sa ii zici, cat sa plateasca 4 Euro. Iar cei care nu au, prin insemnarea ta (destul de ironica si taioasa)tot nu isi vor schimba prostul obicei de a download'a fara a plati. Din contra, se vor simti "lezati" ca ti-ai permis sa le "zici vreo doua" si vor actiona precum un "gica - contra".
    Intentia ta a fost buna, insa "targetul" absent.
    Doamne ajuta!
    P.S. Suntem in Saptamana Mare si as vrea sa imi cer iertare, daca prin comentariul de mai sus am ofensat pe cineva. S-a vrut sa fie doar o observatie.

    RăspundețiȘtergere
  17. ...mentalitatea se schimba in decenii, din nefericire. In martie anul trecut am inceput sa merg in parc si sa strang toate gunoaiele de una singura. Intr-o zi prin mai, un copil a venit la mine. Avea 10-11 ani :
    " cine esti tu ? "
    - cum adica , cine sunt?
    " da cine esti si de ce faci asta? "
    - nu sunt decat un om care vrea sa faca ceva in jurul lui
    " da, dar e inutil, e o munca in zadar, maine va fi la fel "
    - nu va fi la fel daca uite, tu m-ai vazut si m-ai si intrebat despre asta.
    " ba nu, iti spun eu ca va fi la fel, pacat de munca ta"
    M-au durut mult cuvintele lui, mi s-au parut mai dureroase ca toate comentariile care se faceau. A trecut vara si de cate ori puteam mergeam si faceam asta. La un moment dat, am inceput sa invit copiii, sa facem impreuna curatenie. Nu a vrut nimeni, insa eu am continuat sa-i invit. Dupa cateva saptamani a functionat.
    Din toamna, ceva s-a schimbat , o fac ei singuri o data pe saptamana.
    Chiar daca parcul e la fel de murdar, cineva crede ca intr-o zi va fi altfel.

    Imi place ca spui si imi place si cum spui. Cu toate riscurile pe care ti le asumi.
    Cu fiecare om care va cumpara si nu va copia acest album, cu fiecare tanar care vrea sa inteleaga sa respecte creatia cuiva si face eforturi daca tot o asculta sa nu o fure...va renaste speranta in inimile noastre.

    Speranta ca putem cu adevarat crede in ce avem de daruit la randul nostru unor oameni.
    Speranta in moralitatea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  18. anna,

    In Canada mai au si ei probleme din cand in cand cu gunoaiele. Dar se creaza actiuni organizate, care strang extraordinar de multi oameni.De ce? Pentru ca le pasa sa nu se plimbe pe malul lacului si sa calce pe un ambalaj de la McDonalds. Nu stiu de ce in Romania e diferit. Poate mizeria de peste tot e coplesitoare, si e mentalitatea ca maine va fi la fel. Poate pentru ca mai e si jena de a nu fi "confundat" cu un gunoier.
    Ca o paranteza, care o cred esentiala: Ce am remarcat aici este ca daca esti avocat sau gunoier, meriti acelasi respect. E drept,aici se castiga acest "merit" pentru ca e impus cu forta de frica de a nu fi dat in judecata iar apoi devine o stare de fapt, practicat din obisnuinta. Si asta este un lucru ce nu prea il vad in Romania: respectul. Respectul fata de semeni, dar si fata de propria persoana. Multi s-au obisnuit sa traiasca cu mizeria de pe strazi si poate asta e un factor ce inhiba oamenii din a lua atitudine fata de ce se intampla cu mediul inconjurator.
    Ma gandeam zilele astea (ca tot e Earth Week) cum se agita America de Nord sa sustina tot felul de cauze nobile, dar frate.. Ard la lumini pe continentul asta de zici ca nu s-ar fi descoperit intrerupatorul.Imbuibare? Foarte probabil. Deci, pana la urma, fiecare tara are buba ei cu care tb sa se lupte.
    P.S. Tudor, stiu ca e frustrant ca oamenii pirateaza si nici nu vreau sa scuz acest act, insa ma gandeam... Aici in Canada se agita lumea ca nu cumva benzina sa fie de 1.50 $. In Romania cat mai e? Aproape dublu? - Cert e ca discrepanta ca nivel de trai e uimitoare in Romania si e incredibil de trist cum produsele de acolo sunt mai scumpe decat aici, dar salariile considerabil mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  19. da, imi cer scuze, m-am exprimat gresit! nu ma asteptam insa sa reactionezi asa!
    intentia mea a fost sa subliniez ideea ca cei care vor da cei 4 euro, ii vor da pentru ca te respecta! si nu cred ca e nevoie sa accentuezi motivele pentru care trebuie sa te respecte!
    eu am acest respect pentru tine..pentru colegii tai si sunt un pic dezamagita ca nu ai si tu acelasi respect pentru fani! puteai sa imi dai doar o explicatie.. replicile de genul asta..aruncate cu un aer de superioritate nu sunt tocmai bine venite in saptamana mare!
    imi cer scuze pentru proasta exprimare si imi pare rau ca am primit un astfel de raspuns de la tine..

    RăspundețiȘtergere
  20. tudor credeam ca tu chiar crezi in libertatea de exprimare diana doar si-a exprimat parerea ce e chiar asa de rau in asta si cum a spus si ea nu ma asteptam la acest aer de superioritate din partea ta in legatura cu postul tau dupa cum vezi are 2 taisuri unii vor fi indignati si altii il vor aprecia dar din pacate asa e lumea nu e perfecta

    RăspundețiȘtergere
  21. am uitat ceva melodiile in format wav cam cata memorie or sa ocupe si exista posibilitatea sa fie si in format mp3 pt ultimele gageturi ??

    RăspundețiȘtergere
  22. tudore, lasa aroganta.

    cred ca nu sunt primul de la care auzi asa ceva.

    aronganta e ptr becali.

    un om daruit de la Dumnezeu cu atatea cate ai tu, ar trebui sa fie mai umil.

    nu ca act artistic ci ca persoana.

    si cum bine zicea cineva, cei care iti citesc blogul sunt oameni care in general te apreciaza, te respecta si implicit te CUMPARA.

    ptr ca tu sa poti continua .

    deci nu stiu daca postul tau avea vreun rost aici. poate in vreun ziar .
    de scandal.

    dar a facut-o metallica inaintea ta.

    spor.
    si Doamne Ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  23. Emil:

    repet: mi se pare normal sa verifici dex-ul daca nu stii da folosesti sensul cuvintelor.

    In al doilea rand: nu cersim!!!

    Trei: libertatea de exprimare exista- post-ul cu pricina afost publicat

    RăspundețiȘtergere
  24. bortianu: tu nu ma cumperi ca eu sa continui. tu ma cumperi pt ca-ti place. nu te mai prevala de sentimente crestine acolo unde nu e cazul. si nu mai judeca. te amesteca in multime.

    RăspundețiȘtergere
  25. tudor, de ce continui cu asta? cei care scriu aici nu sunt oameni inculti!

    noi iti repetam : comentariile sunt lasate de persoane care te respecta, care te ajuta sa mergi mai departe. chiar nu poti sa apreciezi asta? daca ai stii sa apreciezi ai folosi un alt ton..

    nu ti s-a intamplat sa nu te exprimi bine? eu zic ca ai patit asta de multe ori..

    am intels ce incerci tu sa subliniezi..nu cersesti! ok! asta a fost doar prima mea impresie si nu trebuie sa ma ataci!

    bortianu are dreptate.. daca ai lasa aroganta ai fi mult mai sus! e greu sa iti dai seama ca replicile tale sunt lipsite de respect?

    RăspundețiȘtergere
  26. tudor, de ce continui cu asta? cei care scriu aici nu sunt oameni inculti!

    noi iti repetam : comentariile sunt lasate de persoane care te respecta, care te ajuta sa mergi mai departe. chiar nu poti sa apreciezi asta? daca ai stii sa apreciezi ai folosi un alt ton..

    nu ti s-a intamplat sa nu te exprimi bine? eu zic ca ai patit asta de multe ori..

    am intels ce incerci tu sa subliniezi..nu cersesti! ok! asta a fost doar prima mea impresie si nu trebuie sa ma ataci!

    bortianu are dreptate.. daca ai lasa aroganta ai fi mult mai sus! e greu sa iti dai seama ca replicile tale sunt lipsite de respect?

    RăspundețiȘtergere
  27. tudore:
    unu:
    nu stiu ce fel de prieteni ai tu dar cred ca ti-ar trebuia macar unul care sa te aduca cu picioarele pe pamant.

    personal nu cred ca ai vreunul cu adevarat.

    ptr ca nu ai fi invatat pana acum macar sa PRIMESTI un sfat si sa zici "multumesc".

    si aroganta ta , da, ea te amesteca in multime.


    doi: EU te cumpar ca tu sa poti continua. asta e motivul meu.
    nu te mai juca de-a demiurgul, sa-mi spui tu mie de ce te cumpar.

    nu imi place arta ta.
    dar de oameni ca tine au nevoie romani ca cei de langa mine.

    da, e patriotism.

    si trei: de obicei daca asociez artistul cu o persoana aroganta, nu ii mai cumpar nici creatia.

    .asta a fost un sfat. nu te stradui sa ma combati.
    mia bine incearca sa pricepi ca mia ai ceva de lucru la modestie.

    repet, comportamentala. nu artistica.

    bafta in toate.

    deja ma gandesc daca sa mai dau 4 sau 0.

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Nu are sens sa va judecati si sa va jigniti. Fiecare are o opinie si e dreptul fiecaruia. Dar fiecare are o obligatie de a sti cum sa isi exprime acea opinie pentru a ramane si obiectiv in acelasi timp. Un exemplu f. bun este practica cu copiii. Unui copil nu ii spui: "Nu te plac! Esti un prost!" ci "Nu imi place comportamentul tau prostesc!" Atata vreme cat stim sa facem deosebirea intre om, ca persoana complexa si comportamentul sau in anumite situatii, reusim sa producem ceva constructiv. Daca nu: "Ba tu! Ba tu!" La fel cum unii dintre noi nu s-au exprimat corect, asa si altii nu au consultat cartile de psihologie umana. So, take it easy my friends! :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu cred ca Tudor a raspuns mai mult decat civilizat. Daca mie mi-ar fi spus cineva ca cersesc cred ca l-as fi trimis nu numai la Dex...Si inca ceva..."Modestia este calitatea celor care nu au calitati".

    RăspundețiȘtergere
  31. :))

    un om cu cat are mai multe calitati, cu cat e mai daruit de la Dumezeu, cu atat e mai modest cu cei din jur.

    Pentru ca stie ca tot ce are i-a fost daruit.

    ..iti pot da exemple de artisti in adevaratul sens al cuvantului, modesti ca si oameni.
    Unul e domnul Minculescu.
    Jos palaria.
    Si daca vrei iti fac o lista.

    ... tocmai de aceea am subliniat diferenta dintre modestia artistica si cea comportamentala...

    tudor nu e la prima faza de genul asta, cand cineva incearca sa ii dea un sfat (AJUTOR in traducere) si el raspunde ca un mitica da bucuresti, nascut jignit...

    asta il discrediteaza in fatza unora ca mine.

    daca vrea sa invete ceva de aici e ok, daca nu treaba lui, mai mult nu-l pot ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  32. Decat o falsa modestie care isi permite sa judece superior, mai bine o mandrie care te ignora...nu crezi ? Nu vreau sa ma lansez in polemici cu tine, ar fi inutil...dar sfaturi necerute, ar fi bine sa nu mai dai...

    RăspundețiȘtergere
  33. Draga Tudor,
    Fii sigur k multi multi omanei din aceasta tara te respecta si iti pareciaza muzika...si e normal ca orice fan sa accepte sa plateaska, indiferent de suma, pt a se bucura de muzika trupei preferate.

    Eu nu vreau sa downlodez melodiile..
    vreau sa cumpar cd'ul...sa stiu ca il am in raftul de deasupra calculatorului.
    sa traiesck emotia cand in deschid si il pun dc'player pt ptima oara..
    sa revenim la modul normal de a asculta muzika.

    RăspundețiȘtergere
  34. Cred ca e minunat daca poti sa fii tu . Autenticul are si partile lui slabe : dezvaluie patima. Curajul de a fi "tanar doamna" se plateste mereu. Nimic nu e desavarsit! Si nimeni. Numai Dumnezeu. Iti multumesc ca ai curajul asta de-a fi tu insuti. Candoarea de a nu te cenzura inca.
    " Pentru a vedea mai bine, avem nevoie si de umbra. Noi insine suntem un amestec de lumina si umbra..."
    Umbrele tale prietene, le iubesc deopotriva si nu visez sa te schimbi. Niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu e nimic mai trist pentru un artist decat sa simta ca mesajul lui nu a ajuns.
    La mine a ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  36. ar fi fost culmea sa fie toata lumea de acord cu Tudor.

    mi chiar imi place cum ai expus problema.

    eu sunt traducator, atunci cand un client imi lasa un text pentru tradus, ii cer bani pentru munca mea si nu ii cersesc deloc, daca e de acord cu pretul ma plateste pentru munca mea, daca nu e de acord imi zice buna ziua si la revedere si evident nu ma plateste.

    in situatia de fata:
    cine crede ca artistul este un obiect si ca acel obiect i se cuvine, sa se gandeasca de 2 ori atunci cand primeste salariul lunar sau cand cere bani la mamica si taticul pentru tigari, de exemplu.

    in concluzie;cumpar cd-ul prin sms din foarte multe motive ;)

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu va suparati, dar cine vrea Cd-ul il cumpara, cine nu, nu,cine vrea descarca si da 4 euro, cine nu, sta si se uita, e optiunea fiecaruia, nu are rost sa filosofam asa de mult.Tudor, imi place ca spui omului in fata adevarul.Nu cred ca e aroganta asta.

    RăspundețiȘtergere
  38. iubirea nu cere nimic in schimb..altfel, nu e iubire

    pentru ca iubirea este Dumnezeu, iar Dumnezeu este iubire

    RăspundețiȘtergere
  39. In curand si concertele vor fi online. Dragi fani ai Vamei, haideti sa nu sustinem magaria cu download-ul, inteleg ca albumul trebuie vandut si celor care nu au timp/chef/stare sa-l caute prin magazin, dar va duce la disparitia "palpabilului".

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu mi se pare o magarie.

    Daca eu petrec mult timp in fata compului, mi-am aruncat de mult CD playerul pentru ca nu mai functiona normal si mi-am luat iPod ca sa ascult in metrou, mi se pare normal sa gasesc albumul si .wav.Poate am un fix cu .wav-urile. Decat sa stau o ora prin Diverta sa-l caut, il iau, ma duc acasa, caut convertor, ii ia vreo 20 de minute sa faca toata treaba... imi ia 3 minute sa scriu un sms :)

    Daca o sa fie de vanzare CD-ul la lansare, iau CD-ul. Daca nu, iau .wav. Sau poate ma oftic si le iau pe ambele :P

    RăspundețiȘtergere
  41. Pai pana la urma cam asa cred ca va fi...cel putin o parte a fanilor o sa ia albumul in ambele variante (asta daca va fi o perioada de timp pauza intre lansarea prin sms si cea a CD-ului). Nerabdarea si curiozitatea ii va face chiar si pe cei care vor CD-ul sa il ia si prin sms, mai ales ca suma nu e deloc mare. Iar cand o sa apara CD-ul o sa-l cumpere si pe acesta pentru a avea si varianta palpabila a albumului... :P

    RăspundețiȘtergere
  42. hahaha. mi a placut mult articolul asta. pertinent. indraznet. direct...corect ;)

    RăspundețiȘtergere
  43. mi-aduc aminte ca acu' ceva saptamani ai avut emisiunea aia la teo, cand ziceai u ca incercai sa transmiti un mesaj si toata lumea te lua la misto... citeam acuma toate post-urile pentru articolul tau si ma gandeam daca oare mesajul tau de la teo era real sau nu... te plangeai de tehnologie, ca lumea nu mai are timp sa se plimbe prin parc si ca prefera sa stea la calculator si sa dea un sms in loc de o scrisoare... vad insa ca ai intrat si tu in sistem, te-a furat inclusiv pe tine de pe sarma, si io o sa dau 4 euro ca sa te ascult in metrou, dar in conditiile astea crezi ca mai merita sa faci discursuri la TVu incercand sa promovezi o idee pe care inclusiv tu o incalci?

    mersi,

    RăspundețiȘtergere
  44. Tudor iti recomand sa faceti un prewiev la album, un colaj, un hitmix, in care lumea sa auda mai intai pe ce da banii, chiar daca 4 euro aia nu sunt cine stie ce bani, eu, fiind vorba de un intreg album, as prefera sa dau mai mult si sa cumpar CD-ul original !

    RăspundețiȘtergere
  45. eu nu as da 4 euro pe un download.clar.eu vreau cd-ul.albumul "am sa ma intorc barbat" il am pe caseta.si am ascultat-o pana cand a pocnit plasticul.si inca ascult "18 ani" chiar daca se aude de parca ar fi un disc de 30 de ani. asa voi face si cu noul cd(sau caseta :)) ) pt ca senzatia este unica.

    RăspundețiȘtergere
  46. Tudor, aici nimeni nu cumpara pe nimeni si nimeni nu se vinde. Ceea ce faci tu, este o meserie, ca oricare alta. Un inginer care proiecteaza sisteme de alarma, de exemplu, isi vinde inteligenta? Eu nu cred asta. Fiecare munca are rasplata sa. Si mi se pare normal. Intr-adevar, nimeni nu cerseste, pur si simplu isi cere dreptul. Oare inca nu putem face diferenta intre acesti doi termeni?

    RăspundețiȘtergere
  47. Salut Tudor,

    Abia aștept să-ți cumpăr albumul pe CD. Și în general îmi permit să cumpăr cd-uri cu muzica preferată, și chiar o fac, destul de des chiar ... iar motivul ține de mass-media și de casele de discuri ce promovează artiști mediocrii, făcând viața grea celor ce chiar merită atenție.

    Aș vrea însă să adaug următorul adevăr ... vânzarea de CD-uri NU mai este un model de business viabil.

    Din păcate capitalismul în care trăim este un model economic bazat pe comoditate ... prețurile scad constant, produsele devin o comoditate, și nu mai este loc în lume pentru o economie bazată pe cadouri (așa cum aveau grecii de exemplu).

    În momentul în care costul pentru copierea unui CD este zero, iar costul pentru transferarea informației în celălalt capăt al lumii este tot zero, singurul aliat pe care-l poți avea este "legea drepturilor de autor".

    Dar, presupunând că legea drepturilor de autor poate fi forțată asupra populației, apare un efect secundar mult mai înfricoșător ... vom pierde libertăți fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, anonimatul, și se va reinstaura cenzura.

    Acest efect ține de mai mulți factori, printre care se numără ... puterea financiară enormă a caselor de discuri din SUA, ce-și permit să cumpere politicieni, și imposibilitatea de a forța legea drepturilor de autor fără spionarea populației.

    Plus că legea drepturilor de autor din SUA interzice spargerea sistemelor de protecție a documentelor, chiar dacă documentele respective îți aparțin, ... pedepsindu-se până și intenția.

    Artiștii au nevoie de un câștig financiar, sunt perfect de acord. Dar când va veni ziua în care se vor înainta procese în România împotriva unor copii, așa cum se întâmplă acum în SUA, sper că în acea zi vei fi împotrivă, pentru că legea dreptului de autor devine încet dar sigur cea mai mare amenințare a libertăților de care, așa șubrede cum sunt, încă ne bucurăm.

    Pentru mai multe detalii recomand următoarele link-uri ...
    http://www.piratpartiet.se/international/english
    http://www.eff.org/
    http://defectivebydesign.org/

    RăspundețiȘtergere
  48. diana 17 tu nu ai nici cunostinte "logice" despre advertising sau marketing? :) trebuia sa continui..."de ce va mai faceti ma reclama, ca aia care va plac va cumpara? de ce apareti pe la TV la showuri care nu sunt music-related?"

    succes Tudor, recunosc ca am fost un fan Vama Veche, si ca nu am ascultat decat o piesa (si nici aia nu stiu sigur) din actuala formula, dar ai de dat...iar noi avem de primit.

    RăspundețiȘtergere
  49. ar trebui i ntrodus in romania serviciu de download cu plata la tot ce apare...eu zic ca vor creste vanzarile..multi cred ca nu cumpara de lene :))

    RăspundețiȘtergere
  50. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  54. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  55. @ laurentiu

    aici e vorba de RESPECT, daca respecti munca artistului dai 4 euro si poate iei si album, asta daca apreciezi munca si efortul facut, daca ai idee cat au bagat oamenii astia in album si in clip si cat o sa bage in lansare o sa dai si banii pe album, si pe biletele de intrare, eu zic ca macar atat poti face pt a-ti ajuta formatia ...

    Nu poti sa ai 100 de formatii pe care sa le respecti, poti sa ai 1,2,3 ... 10 maxim, daca imi place o melodie a unei formatii nu inseamna ca o sa cumpar albumu... asta mi se pare normal, aici.

    Vama a investit mult in noul album, in plecarea la Budapesta, si mi se poare normal, ca noi, fanii, sa platim pt album, daca esti fan si ii respecti o sa dai si 4 euro si o sa iei si albumul, daca doar iti place muzica lor sau o melodie o sa iei de pe net, gratis!

    vorbeai de pupincurism, daca te duci si canti pt un partid in care nu crezi doar pt bani, nu inseamna a pupa in cur? a zis Tudor la un moment dat ceva de genu: „ prefer sa pierd bani si sa castig fani” asta nu inseamna nici ca o sa cante pt nustiu ce parlamentar in care nu crede, dar nici ca o sa ne dea albumu gratis.

    cel mai tare ma enerveaza ca vorbesti fara sa sti, ai idee cat s-a investit? ai idee cat se ia pe un concert? ai idee daca suma pe care au luat-o de la concerte acopera suma pt clip, album si lansare? Ai idee cat de greu e sa gasesti sponsori? Nu cred ca ai, daca ai fi avut nu ai fi vorbit acum...

    aaa, nu ti-am raspuns ca sa ma aflu in treaba, ci pt ca ma scoate din sarite atitudinea unora, sunt fan, dar iau albumu de pe net, daca pot sa il iau gratis de ce sa platesc?! eu am fost la majoritatea concertelor Vama, am platit biletele, am platit transportu si cazarea cand aveu concerte in afara Bucurestiului, si stii de ce? Nu pentru ca ma dau banii afara din casa, ci pt ca ii respect si pt ca ii iubesc si admir, pt ca iubesc muzica lor si pt ca prefer sa platesc un album bun, muncit, decat sa primesc gratis un albmu la care s-a lucrat putin pt ca nu au fost bani... si am castigat... am castigat respect, incredere, multe alte chestii la care nu ne-am asteptat ... asta pt ca i-am respectat si ei la randul lor ne-au aratat respect ;)

    alta chestie, celor care au zis ca baietii cersesc astia 4 euro, fratilor, cum ati vrea sa va vorbeasca dupa ce ziceti asta? si dupa aia sa mai si zici ca eram fan, dar acum nu mai sunt, pt ca mi-a vorbit urat... erai fanul cui? al unui membru poate, nu al Vamii ...

    RăspundețiȘtergere
  56. mai iti dam perfecta dreptate dar eu totusi astept aparitia cd-ului...cd-ul il pastrez aici in dulapioru meu si il ascult si reascult la infinit si imi ramane sa il arat si nepotilor mei :)

    RăspundețiȘtergere
  57. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  58. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  59. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  60. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  61. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  62. laurentiu, cred ca aspectul cel mai important este ca piratatul e sinonim cu furtul. Daca ai principii solide, nu furi. Si e tare nefireasca situatia, dar f. reala: nu prea se duce omul sa fure ceva material, palpabil, insa melodii, filme...tocmai pentru ca nu sunt "palpabile", se fura la greu. Si cine poate afirma ca TOATE melodiile si filmele ce le are pe computer sunt platite, achizitionate legal?

    RăspundețiȘtergere
  63. @Daniela, piratatul cu siguranță nu este furt, așa cum nici "proprietatea intelectuală" nu este proprietate reală.

    Eu dacă-ți fur ție mașina, de exemplu, te lipsesc de acel bun. În schimb dacă copiez de pe calculatorul tău un cântec, nu este ca și când te privez pe tine de dreptul de a asculta acel cântec, așa cum s-ar întâmpla cu un furt real.

    Te rog, dacă nu ai idee despre ce vorbești, mai bine nu mai te exprima.

    Într-adevăr, este corect ca artiștii să fie răsplătiți pentru munca lor, dar și piața de desfacere evoluează, și este timpul ca artiștii și casele de discuri să găsească noi metode de a genera venit, deoarece vechile metode nu mai funcționează.

    RăspundețiȘtergere
  64. Am citit toate comentariile de aici si am ramas cu gandul doar la doua aspecte care s-au discutat:
    1.faza cu cersitul: mi s-a parut ok ce a scris tudor si mi se pare normal sa raspunzi cum a raspuns el cand ti se fac observatii ca de ce cersesti si nu lasi totul sa vina de la sine. Eu dupa ce am citit ce a scris am ramas cu ideea ca pe banii pe care i-ai da pe album poti sa-ti iei diferite chestii de care te poti, la o adica, lipsi. Cumparandu-le albumul o sa le revina si lor ceva in urma faptului ca tu le asculti muzica si implicit o asculti cu placere...si asa ajung la aspectul nr.2 care mi-a ramas in minte:
    problema downloadarii ilegale. Din punctul meu de vedere, Laurentiu, a batut campii cu gratie cand a expus toata teoria lui...
    Eu nu am fost niciodata fana Vama Veche, nu am ascultat decat vreo doua sau trei piese cap coada ale lor si ce am mai auzit pe la televizor, insa zilele trecute am dat drumul la tv si asa am auzit si eu pentru prima oara piesa "Pe sarma" care mi-a placut enorm. Din cauza asta o sa le cumpar albumul cand o sa apara si pentru ca piesa asta m-a facut sa vreau sa descopar si celelalte melodii pe care le vor scoate...
    Poate pentru unii este ipocrizie sa cumperi albumul original cand poti sa-l iei de pe net moca, dar uite ca mai sunt si oameni care chiar vor sa dea ceva in schimb unui artist doar pentru faptul ca este artist si ca ne lasa si pe noi sa ne bucuram de creatiile lui/lor/ei si oameni care nu se gandesc ca lasa frate ca e interesul lor sa faca asta pentru ca au numai de castigat si nu i-am rugat noi sa scoata albume...
    Eu chiar m-as simti ca si cum am furat ceva daca le-as downloada albumul de pe dc cand stiu ca imi permit sa dau banii pe un album care imi place... daca nu cumperi albumele poti sa astepti mult si bine sa vezi o trupa in concert si cu multi spectatori prezenti pe deasupra ... in primul rand ca sa organizezi concerte iti trebuie bani, ca sa ai bani trebuie sa vinzi albume...nici o casa de discuri nu te mai finanteaza pe tine cand vede ca nu vinzi...oamenii au ajuns sa auda de vama veche si sa mearga la concerte fara sa fi luat albumul original tocmai pentru ca cineva totusi a dat bani sa le cumpere albumul si cand s-au lansat si pe parcurs. imi suna a scuza: sunt prea taran ca sa le iau albumul din magazine cand pot sa il iau frumusel de pe net, dar lasa frate ca ma duc la concert si dau banii pe bilet. Si eu downloadez de pe dc, dar asta pentru ca ori nu mai e pe piata albumul resp, ori nu am bani pt ca deja i-am cerut lu mama pentru alte albume si nu mi-ar mai da pentru altul nici un leu in urmatoarele luni ori pur si simplu imi plac melodiile, dar nu atat de mult incat sa vreau sa am albumul(si in cazul asta inseamna ca am doar cateva piese de la artistul resp, in nici un caz nu stau sa iau tot albumul...daca as avea impulsul asta as avea si impulsul sa cumpar pe bune deci nu as mai avea de ce sa fur tot albumul).
    acum daca sunt oameni care fura de pe net si sunt ok cu chestia asta, nu au nici un stres si se considera la fel de fani, asta e, nu am nimic cu ei, dar nu-i inteleg pe cei care fac asta si pe deasupra se mai si iau de cei care au placerea sa cumpere pe bune...

    RăspundețiȘtergere
  65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  67. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  68. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  69. of laurentiu, nu o sa ma leg de tot ce ai scris pentru ca mi-e lene de mor in momentul acesta

    chiar daca presupui tu ca eu ma ascund dupa deget si sunt ipocrita si ca si eu downloadez de pe net la greu, eu iti spun ca te inseli, eu chiar cumpar cat pot de mult....si nu compara un album cu o masina sau o casa sau ce ai mai scris tu acolo...din moment ce-ti permiti sa platesti abonamentul la net si sa platesti lumina pentru cat stai p net nu cred ca esti asa de srac lipit si nu am zis nimic de cei care chiar nu isi permit asa ca fi si tu atent...nu cred ca f multi din cei care iau de pe dc chiar sunt saraci lipiti, hai sa fim seriosi

    recunosc ca am fost cam dura cand am zis LA MODUL GENERAL taran, dar nah, nici nu te scoate corectitudinea din casa :) scuze, oricum :)

    bai, n-o fi adevar absolut vanzarea de albume, dar daca nu vinzi esti cam in pom, poate in romania mai merge cu concerte, dar asta daca ai un album si canti piesele alea la infinit, pt ca, repet, nu vinzi, mai scoti album doar pe banii tai...

    si ce daca e din alta tara artistul, cte albume originale ale ertistilor straini nu am acasa?...si chiar daca nu ma consider fan vama inca, ce daca?...in momentul cand o sa am in mana albumul original si daca o sa imi placa in continuare la fel de mult cum imi place "pe sarma", toate piesele sau macar majoritatea, cu siguranta o sa devin fana, asa si devii fan, ascultand si placandu-ti :D asta nu inseamna ca daca nu sunt inca fan, nu pot sa sustin ideea cumpararii albumelor originale...si nu sustin neaparat, doar spun ca mi se pare cel mai de bun simt ....

    RăspundețiȘtergere
  70. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  71. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  72. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  73. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  74. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  75. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  76. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  77. hopaaaaaaaa...!! stergem toate articolele care combat ideea autorului??? ce facem aici?
    helllooo!!! ... libertatea la opinie??? rings a bell? e un blog totusi.

    bila neaaaaagraaaaaaaa... bila foarte neagra... va pierdeti fanii.

    RăspundețiȘtergere