[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 11 decembrie 2008

Vecinul meu isi bate mama

Se intampla sistematic. Femeia e batuta cu putere metodic. Are in jur de saptezeci de ani. Vecinul meu e bolnav mintal. A fost lovit in moalele capului cu ani in urma. Asa spun oamenii din bloc. Vecinul meu bea, si asculta muzica tare, foarte tare. Ii deranjeaza pe batranii care se odihnesc. Batranilor asta le-a mai ramas de facut. Sa se odihneasca. Vecinul meu nu-i lasa. Isi bate mama din cand in cand si asculta muzica tare. Jignitor de tare. Politia vine la usa si suna. Vecinul nu deschide. Politia nu poate sa-l amendeze desi muzica se aude tare. Legea nu permite. Batranii suna la politie de multe ori. Politia vine. Vecinul nu deschide. Politia pleaca. Apoi vecinul isi bate mama si bea.

Iubita lui. Pardon. Femeia lui ii bate mama. Si el priveste. Apoi coboara doua etaje si il bate pe tatal femeii lui. Tatal femeii si-a pus grilaj la usa. Intr-o zi vecinul o sa-si omoare mama in bataie. O sa vina politia si o sa-l aresteze. De-abia atunci o sa constate medicii ca el e bolnav mintal. Cine ar trebui sa-si asume moartea femeii? Sau moartea nu mai are nevoie de vinovati? Vecinul meu isi bate mama. Eu atat va spun. Din pacate blogul asta nu e citit de politisti. Iar legea...

31 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si din pacate nu e singurul caz, cred ca pe fiecare scara a fiecarui bloc exista asemenea exemplare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Politia poate face ceva

    Cod penal
    Art. 180.
    1. Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
    1 indice 1. Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
    2. Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
    2 indice 2.Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.
    3.Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1 indice 1 şi 2 indice 1 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
    4. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.

    RăspundețiȘtergere
  4. cheama tu politia , demareaza o actiune in potriva sa pentru ca esti o persoana publica si daca este o minima sansa de speranta la tine este , nu la vecinii care sunt la politie .

    RăspundețiȘtergere
  5. el e totul .el e perfect
    mama nu e nimic.e nula .o nulitate vinovata.asta e punctul lui de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca e bolnav psihic mama lui si-ar putea da acordul sa fie inchis definitiv intr-un sanatoriu de boli mintale. Probabil ar fi cea mai buna solutie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am incercat sa gasesc o solutie...un cadru legal, exceptand politia, care s-ar putea implica in rezolvarea problemei. Iata ce am gasit:
    http://sas.mmssf.ro/compendiumLegislativ_categorii.php?id=7
    Acesta este site-ul Ministerului Muncii,Familiei si Egalitatii de sanse. Problema aceasta este de competenta Departamentului de Asistenta Sociala si Politici Familiale, respectiv violenta in familie. (Ordinul nr. 304 din 21.iulie.2004 privind aprobarea Instructiunilor de organizare si functionare a unitatilor pentru prevenirea si combaterea violentei in familie). Prin postul tau (o sesizare publica), in mod normal ar trebui sa se autosesizeze si sa declanseze o ancheta cu privire la acest caz. Ce vor face, ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  10. tocmai m'am intors de la teatru... simteam nevoia sa'ti spun ceva, si uite asa am picat aici, chiar daca cele ce urmeaza nu au legatura cu subiectul deschis de tine, cel putin nu direct...
    da, prea lung preambulul...
    si cum stateam eu in sala si priveam central cu ochii mei de copil in ochii vostri, am avut deodata senzatia ca mi se ofera o parte din infinit (sper sa nu sune prea mistic sau edulcorat, caci nu asta e intentia)..si atunci mi'am dat seama de frumusetea jocului si a mastii pe care o purtati, caci am fost martora unei iesiri din fire,din minti, pentru ca asta s'a intamplat de fapt...voi ati uitat un timp de accidentalitatea voastra pentru a va pierde intr'o natura straina, care suntem noi, eu..exact ca sub impulsul unei betii dionisiace...
    ce poate fi mai straniu de fascinant decat asta?
    da, si acum, ca te'am vazut pt prima data atat de aproape,am putut sorbi strafulgerarea absolutului din privirea ta..e real, intr'adevar.
    ok, cam atat, poti sa iei gandurile astea cum vrei tu, eu le'am postat aici doar pt a'mi certifica, chiar daca aparent cred, o recunoastere a trairilor mele din partea celui care le'a propagat in mine... si cat de necesara este ratacirea asta in ceilalti!!

    RăspundețiȘtergere
  11. @becca: dar cine citeste blogul meu din minister ca sa se sesizeze

    RăspundețiȘtergere
  12. Si totusi, dincolo de cat de usor ne este noua sa spunem ca ar trebui inchis intr-un sanatoriu (apropo, ati fost vreodata in asa ceva la noi, intr-o vizita?), chiar daca ne-am imagina ca o amenda sau o sesizare ar rezolva ceva, un bolnav psihic care isi manifesta astfel boala nu se poate controla. Si trebuie sa fie teribil sa iei decizia asta legat de copilul tau, mai ales ca iti amintesti ca la un moment dat a fost normal (asta daca e chiar rezultatul loviturii la cap). Unele mame considera ca e creucea lor si trebuie sa o poarte. Nefiind o situatie de care sunt complet straina, nu cred ca le condamn. Doar ca e foarte trist sa traiesti asa.

    RăspundețiȘtergere
  13. zic si io...dc "becca" cunoste adresele oficiale de comunicare cu minsterul poate sa le trimita un mail cu un link la postul asta, sau chiar si postul integrat;

    asa ar fi cele mai mari sanse sa afle de el...iar dupa aceea ramane de vazut dc l-au luat in evidenta, adica dc urmeaza si vreo actiune...

    iar dc intarzie cu actionarea, sau nu actioneaza deloc, dupa ce le-a fost pus in vedere direct...de-aici ar putea fi presat ca nu-si face treaba pe un caz anume; insa sa speram ca n-ar fi cazul

    RăspundețiȘtergere
  14. Vecina din peretele cu mine,isi bate mama(o femeie trecuta de 80 de ani).Mama e cea bolnava,iar fiica perfect sanatoasa(nu e si parerea mea).Asta e siguranta cetatenilor romani ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am trimis eu link insa au nevoie de date de contact probabil asa ca tot Tudor trebuie sa faca o sesizare pe mail cu adresa exacta. Iar faptul ca politia nu e in stare sa-l amendeze sau sa faca ceva, e regretabil. Eu zic ca trebuie sa sune toata scara sau cei deranjati la 112 si atunci poate se misca ceva.

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. doamne mai tudore, da tu unde locuiesti? in ce bloc? acolo toti se bat intre ei? la un etaj..la doua etaje mai jos...da ce`i acolo? ai descris o adevarata nebunie...si nu`mi vine sa cred ca din atatia vecini niciunul nu a gasit o solutie...

    ce politie e aia, sa vina la usa, sa bata si, daca nu deschizi, sa plece? la mine la usa a venit cred ca de vreo trei ori politia si, crede`ma, faceam mult mai rau daca nu`i deschideam ;)

    trebuie sa se rezolve cumva nebunia asta...si nu neaparat cu politia(daca vad ca ei tot nu fac nimic)...

    gasesti tu ceva, nu degeaba esti destept;) asa cum iti vine inspiratia atunci cand trebuie sa scri o piesa, sau cand vrei publici cate ceva pe blogul tau...asa trebuie sa`ti vina vreo idee;) daca tot te`ai implicat, incearca!

    RăspundețiȘtergere
  18. am avut si eu niste vecini din astia, nu asa de densa si de populata povestea ca a ta. era doar un el, la fel de dement, care isi batea mama. alcoolici amandoi.

    de cateva ori, am chemat politia. care venea de fiecare data. si in cel mai rau caz le dadea amenda pentru tulburarea linistii publice.
    amenda pe care evident, nu aveau cu ce sa o plateasca.

    so...it's a neverending story.

    RăspundețiȘtergere
  19. Tudor incearca sa contactezi victima, incearca sa vorbesti cu ea, convinge-o sa depuna plangere importiva agresorilor.In acest fel politia va avea grija de ei, iar asistentii sociali vor avea grija de batrana. Mai bine intr-un centru de persoane varstnice decat batuta de propriul copil.

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, Tudor, haide,haide, tu poti, arata-ne calea, o, tu MacGyver mioritic, loveste de trei ori din calcaie si rezolva situatia, tu poti mai mult, noi nu, dar lasam un comentariu si suntem implicati si ne culcam fericiti ca am facut ceva, coboara in pestera, fa-o sa vada lumina, asa cum o vedem cu totii, tu poti, doar esti persoana publica si ai scos melodia aia in care ziceai ceva de curve si noi toti chicoteam cast cand auzeam, sigur pe tine o sa te asculte, suntem destul de siguri ca poti vindeca si cancerul cu vocea ta suava, si oricum cel mai bine ar fi sa te dai cu niste cenusa pe fata si sa candidezi la presedintie, yes, you can.
    Nu,nu imi place de voi.

    RăspundețiȘtergere
  21. Un sondaj Gallup din 2003 a aratat pe Bucuresti ca
    21% din femei au fost victimele unui abuz fizic sau sexual.
    Treaba cu agresiunile in sanul familiilor din Ro e grava. Unu. Pentru ca e o practica foarte raspandita. Doi. Pentru ca este acceptata de membrii societatii ca fiind normala, atat de barbati cat si de femei (in special cei cu putine studii, mai mult din zone rurale decat urbane). Traim intr-o tara in care majoritatea acceptam ca barbatul poate sa-si “altoiasca” din cand in cand femeia, dar ne scandalizeaza violenta impotrva animalelor.
    Multe femei isi traiesc in tacere drama, de cele mai multe ori de dragul copiilor sau pentru ca nu au bani sa se separe. Unde mai pui ca la mijloc intervine de multe ori si o problema cu alcoolismul la acest tip de barbati, deci agresiunea lor e atat fizica si emotionala cat si economica., pentru ca banii familiei se duc pe beutura.

    RăspundețiȘtergere
  22. Singurul lucru care poate fi facut este sa depuna plangere victima. Se mai intampla si lucruri din-astea, nasti progenituri pentru care te zbati sa le oferi totul, iar la batranete iti iei un sut in fund.

    RăspundețiȘtergere
  23. pot sa te contrazic. Sunt politisti care iti citesc blogul, exemplu sunt eu. Dar politistul asta, EU, iti spune ca legea e facuta prost, nu e facuta pentru a indrepta sau a pedepsi un comportament antisocial sau in cazul in care legea e buna, politistul nu-si face treaba (sunt destui de acest gen, stim cu totii bine, doar sefii si purtatorii de cuvant nu stiu). De multe ori intalnesti persoane care-si bat o anumita parte a corpului de politistul ala pe care-l vezi pe strada si in general nu pateste nimic. In cazul de fata, mama nu depune plangere impotriva animalului agresor (pardon - fiului), nimeni nu merge ca martor intr-un proces sau la semnarea unui PV de contraventie. Asa ca in parte activitatea politistului pe strada e practic degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  24. problema nu sunt politistii ca nu fac nimic, problema e legea care nu le permite sa faca nimic. ei vin frumos ca au fost chemati ca ala isi bate femeia, suna la usa si, in cazu fericit, daca li se deschide usa pot sa dea cel mult o amenda pentru deranjarea linistii publice. chiar daca o vad pe femeie lovita, nu au ce face atata timp cat persoana nu depune plangere.
    zicea cineva de articolul 180, cod penal. daca te uiti mai bine, actele de violenta asupra membrilor familiei se pun sub urmarire la plangerea prealabila, adiac numa daca respectiva persoana batuta depune plangere. altfel, nicio sansa.
    agentia pentru egalitate de sanse si alte astfel de organizatii incearca de prin 2000 sa atraga atentia asupra legilor prost facute si lipsa de mijloace efective de combatere a violentei asupra femeilor, insa degeaba.
    anul trecut, patrir (institutul de pace roman), la cluj in campania de 16 zile impotriva violentei asupra femeilor a facut o petitie prin care cerea sa se introduca ordinul de restrictie in romania....degeaba! anul acesta, am trimis la minister si la toate organismele interesate, carti postale cu femei batute (trivial spus), am facut conferinte, expozitii, discutii, chiar si un concert de binefacere in seara asta (in cluj). ne baga in seama presa, dar in rest...degeaba!
    si gata, ma opresc, ca prea ma lungesc si nici nu mai stiu ce am vrut sa spun1 :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Trist! La mama in bloc, o femeie nebuna si-a ucis sotul. Al doilea. Adica, pe primul l-a ucis, A FOST INCHISA SI ELIBERATA PT BUNA PURTARE. Atunci i s-a pus diagnostic de dereglata mintal. Acum, psihiatrii au zis ca e normala si a actionat in deplinatatea facultatilor mintale. Inainte de a-l omori pe bietul om, si-a omorat cainele........My Goooooooooooood!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Politia nu face nimic, pentru ca printre vecinii tai nu se gaseste o familie de procurori- cum se gaseste printre ai mei- care sa sune la cineva din politie care desigur poate fi intimidat (sau care le-o fi indatorat) si sa ii impuna sa ia masuri. Ai mei draguti vecini au reusit sa mobilizeze "organul" pana la limita hartuirii, fiind deranjati maxim de zgomotul pe care in nemernicia mea indrazneam sa il produc deschizand robinetul la baie ca sa-mi efectuez igiena seara. Au ajuns dincolo de ridicol, in Kafka de fapt, cand au postat pe usa blocului un afis din care rezulta, compiland un text de lege si o definitie din dex, ca manevrarea obiectului robinet, dupa ora 10 seara, este ilegala. "Organul" care m-a interpelat, coborand intimidant din duba politiei, mi-a propus compromisul de a fi de acord cu o amenda simbolica, pentru ca astfel, obtinand satisfactie, vor inceta sa-i streseze si pe ei (in speta politia) si pe mine. A doua zi dimineata m-am prezentat la sectie cu un avocat si am cerut sa vad (incazul in care exista) plangerea in baza careia s-a deplasat la mine un echipaj. N-am vazut decat balbaieli si panica. Am spus ca daca mai vad picior de politist la usa mea fara un motiv intemeiat, chem presa. Asa ca urmarea a fost ca vecinii mei, al caror statut social te-ar putea face sa crezi ca sunt intelectuali, s-au resetat si au cautat satisfactie prin mijloace mai primitive, cum ar fi aruncatul cu borcane de compot din balconul lor in balconul meu, infigerea de scobitori in broasca de la usa mea sau desertarea gunoiului lor menajer pe pragul usii mele. Daca ai nervii mai slabi, lucrurile astea te pot afecta serios:)) Norocul meu a fost ca m-am mutat. Uneori il mai vad pe politistul care mi-a propus "targul" ce ne-ar fi adus liniste. Ma priveste cu o ura neimpacata...
    Stiu ca e din alta carte povestea mea, dar morala e aceeasi. Institutiile statului functioneaza preponderent in baza intereselor private ale celor care le populeaza si cu scopul principal de a dezvolta relatiile dintre ei si de a intari sistemul din interiorul sistemului.

    RăspundețiȘtergere
  27. Pentru a fi arestat vecinul trebuie sa aiba 3 plangeri din partea victimei. Primele 3 batai vor fi doar amendate. La a 4a abia va fi luat in arest.Asta bineinteles, teoretic...
    Mi-e groaza sa ma gandesc la biata femeie! Probabil amenzile il vor face pe vecin sa o bata si mai crunt pentru ele. Probabil cand va iesi dupa 3 sau 6 luni de inchisoare va iesi cu sete si mai mare sa o loveasca.
    Politia e de cacat! O vecina a fost batuta crunt, mutilata de catre fostul ei sot in repetate randuri, politia nu a facut nimic, nici macar amenzi. Uneori refuzau si sa vina la fata locului pe motiv ca nu se baga in certuri de familie. Abia cand a fost internata in spital cu numeroase rani si plamanii perforati de lama cutitului l-au arestat. Si pe o perioada de doar 3 ani, pentru tentativa de omor, caci mie asta-mi pare cand sari cu un cutit asupra unui om.
    Campanii impotriva violentei femeiilor sunt...dar din lipsa de informare degeaba sunt. Presa se preocupa mai tare sa puna titluri despre eleva porno, magda ciumac, dani otil si mihaela radulescu, alina plugaru si alte tampenii. Dar cine sunt eu sa decid ce ar trebui sa faca a 4a putere in stat? :) Eh...

    RăspundețiȘtergere
  28. violentei asupra femeilor*

    cu "asupra" si un sigur "i".
    Ma scuzati :) si scuzati si greselile facute in comentariu.

    Cheers!

    RăspundețiȘtergere