[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 18 ianuarie 2009

Mic ghid de comunicare cu Prostul.

Suntem adesea pusi in situatia de a avea de-a face cu interlocutori prosti. Cel mai frecvent aceste confruntari sfarsesc in defavoarea noastra si, daca nu avem ceva tarie de caracter si un mic capital de incredere riscam sa parasim confruntarea cu serioase intrebari la adresa volumului rezervorului nostru de inteligenta si logica.

M-am gandit asadar ca se impune rememorarea catorva directii de comunicare cu prostii. Nu ca ar fi ceva nou sub soare propunerea mea, dar sunt convins ca desi detineti asemenea abilitati, nu le-ati asternut niciodata pe hartie intr-o ordine oarecare. Sa zicem ca supravietuirea noastra in razboiul cu prostii e mai mult instinctul de conservare al inteligentei decat o lectie asumata si aplicata din experienta. Asadar:

Cum comunicam cu prostii?

1.In primul rand nu tu comunici cu prostul ci viceversa. Este important ca el sa se simta stapan pe cursul discutiei, altminteri va persevera in a-ti demonstra acest lucru si crede-ma nu vrei sa descoperi Groapa Marianelor.
Prostul are nevoie sa conduca discutia iar tu vrei doar un rezultat favorabil tie.

2.In cazul prostului orgoliul compenseaza nestiinta. Astfel ca volumul cunostiintelor tale este direct proportional cu volumul orgoliului intemeiat pe nestiinta lui.

3.Nu ridica tonul. De-abia asteapta.

4.Nu folosi nuante. Prostii idealizeaza lucrurile clare, concrete, fara echivoc.

5.Tu stii foarte bine ca la o concluzie se poate ajunge pe mai multe cai. Prostul nu. De aceea abandoneaza cu gratie calea nepotrivita. Tine de inteligenta ta s-o gasesti pe a amandurora.

6. Adesea prostul abandoneaza subiectul discutiei ratacind pe campiile fudulismului. Valideaza-i incercarile, intra in jocul lui insa nu uita sa-l aduci inapoi catre subiect. Odata hranit cu ceva nutret se va intoarce la subiectul discutiei precum vacile la ceas de seara pe drumurile judetene. Aceasta regula s-ar fi putut numi simplu: rabdare si coerenta.

7.Nu-ti exemplifica discursul cu glume. Este de notorietate ca prostul nu are umor.Ideea ca nu va intelege o gluma si pe deasupra ca nu va putea sa mascheze il va paraliza. Mergi pe solutii de glume celebre, de ordin general, pe care sa fi avut timp sa le aprofundeze in singuratate. Prin urmare nu fi original. Nu serveste scopul.Nu uita ca scopul tau este sa ajungi la o concluzie in urma intrebarilor care au generat acest nefericit dialog.

8. Nu arata ca te plictisesti. Daca pana acum ai respectat punctele de mai sus si esuezi aici tot esafodajul tau se va prabusi ca un castel de carti. Sa te plictisesti inseamna sa stergi semnul egal dintre tine si prostul tau. Ori daca in prima faza aceasta eradicare a egalitatii te va pune intr-un efemer avantaj in secunda urmatoare orgoliul declansat de partea cealalta te va inghiti complet sau te va sterge de pe suprafata discutiei. Va ramane doar prostul privind fericit cum te inghite vartejul.

9.Oboseste-l. Obosit va lasa garda jos si va incepe sa fie atent. Ori atentia e una din trasaturile inteligentei.

10.Nu te enerva. Nu fi jignit. Nu te speria. Nu fi violent. Nu riposta. De la un prost inspre un om inteligent principiul actiunii si reactiunii nu se aplica.

11. Fii constient ca de cele mai multe ori vei pierde aceste batalii. Fa-o cu gratie. Este inca o calitate a spiritului.

Succes!!!


PS. Va sfatuiesc sa urmariti cateva confruntari televizate. Aplicand regulamentul interlocutorilor veti determina repede prostul si va fi in acelasi timp o sursa de amuzament.

Interesant este ca majoritatea cititorilor acestui post se vor plasa in tabara inteligentei:))

59 de comentarii:

  1. :))) tencs, asta chiar o sa ajute. sper ca nervii mei sa supravietuiasca totusi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tare articolul:)) Cred k imi va fi de folos:D Prea multi prosti pe lume....:)

    RăspundețiȘtergere
  3. hahaha! ultima fraza e geniala :-)))

    RăspundețiȘtergere
  4. De obicei stau de-o parte, chiar daca mi-as dori sa vorbesc, sa fiu si eu acolo. M-am inchis in mine, simt ca nu am despre ce sa vorbesc. Nu stiu despre ce sa vorbesc. Am impresia ca spun numai prostii. Vorbesc mult, aiurea. Reactionez cu intarziere.
    PS: ignora(ti) comentariul (scriu cu voce tare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. demult am auzit pe cineva spunand: "prost sa fii, noroc ca esti"...:D

    RăspundețiȘtergere
  6. "Fără îndoială, proştii agresivi există de cînd lumea, iar de cînd lumea a devenit un sat global, în care comunicarea se face aproape cu viteza luminii, ei sînt greu de ignorat. Totuşi, a-i ignora este soluţia. E întîi un act de igienă personală. Refuzi să-i asculţi, să-i citeşti, să-i întîlneşti. Îţi protejezi sufletul şi creierul de poluare „spirituală”.
    Pe urmă, să nu fie luaţi în seamă îi enervează la culme. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni oneşti îi ignoră, proştii agresivi devin mai violenţi, însă, în absenţa audienţei, curînd vor sfîrşi într-o stare de prostraţie."

    RăspundețiȘtergere
  7. Vorba ceea:"prostu nu e prost destul daca nu e si fudul"...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Bune sfaturi. Voi incerca sa le aplic [primul mi se pare de baza] si voi incerca de asemenea sa le detectez cand simt ca cineva foloseste aceasta tehnica in discutia cu mine :))
    Cat despre final, stii cum se zice: "Toti ne credem normali". Cred ca putem extinde fara frica si spune "Toti ne credem inteligenti". :)

    RăspundețiȘtergere
  9. "Interesant este ca majoritatea cititorilor acestui post se vor plasa in tabara inteligentei:))" pare a fi scoasa din context.
    Ma gandesc la un "interesant este ca majoritatea cititorilor acestui post se vor plasa in tabara inteligentei, desi , ca in situatia reclamelor sau a votului, nu este nevoie sa fie asa ci doar sa creada ca este asa."
    si abia apoi ":))"
    nevertheless, a true post.

    RăspundețiȘtergere
  10. "M-am hotarat sa devin prost"este o carte care arata intr-un fel ca nu e usor sa devii prost :))

    RăspundețiȘtergere
  11. cred ca la un moment dat toti suntem atat prostul cat si inteligentul, in functie de context si de discutie....

    foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
  12. interesant este momentul in care un om se gaseste nevoit sa invete de la un prost sau dupa un prost. multi avem sefi prosti, dar e mult mai greu sa ai subalterni prosti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ghidul e util ambelor parti. In felul asta prostul poate sa-si dea seama ca cineva chiar in ia de prost insistand sa urmeze intocmai acesti pasi ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. ne poti spune ce te-a determinat sa scrii acest "Mic ghid de comunicare cu Prostul."?

    RăspundețiȘtergere
  15. Astept Marele ghid de comunicare cu nesimtitul si Mic ghid de eutanasiere a prostilor.

    RăspundețiȘtergere
  16. "Interesant este ca majoritatea cititorilor acestui post se vor plasa in tabara inteligentei:))"

    :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  17. din ce in ce mai placut blogul tau... foarte tare "ghidul" tau, da' greu de aplicat... trebuie sa ai rabdare

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi place ca sunt 11 reguli, ci nu 10 ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  19. se va plasa, da..

    hai cu o cantare ca va ascult zi de zi si asta e semn ;;) semn ca mi-e dor sa ma pierd...

    RăspundețiȘtergere
  20. Oare chiar exista 2 tabere ? Stii cum se spune "unde e multa minte e si multa prostie"....si e doar o ipoteza ca suntem destepti ...:):)

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte bine gandita ultima fraza! Prostii s-ar simti jigniti in orgoliul lor si n-ar termina de citit articolul probabil nici pana la jumatate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cum comunci cu prostul? Foarte simplu.. Il pui pe http://CuMataInLesa.blogspot.com si apoi ii dai link. sa se bucure si el. Nu de alta: Prostu` daca nu-i fudul, parca nu e prost destul :)

    RăspundețiȘtergere
  23. bune sfaturile, mai nasol e cand trebuie sa vorbesti cu un prost in engleza. Mie mi s-a intamplat. Ies de fiecare stors ca de la sauna dupa o astfel de discutie.

    RăspundețiȘtergere
  24. E-he! As fi fost departe acum daca as fi dat peste articolu' asta acum 10-15 ani...

    RăspundețiȘtergere
  25. Cand am citit titlul, inainte de articol mi`a trecut prin minte "ah, iar generalizarea cu prostii". Cred ca toata lumea e de acord ca "prostia e enervanta", si toti ne simtim superiori cand spunem asta, dar cine face totusi o delimitare? Nimeni, pentru ca e imposibil de facut.
    Apropo de asta, eu sunt f impulsiva, gesticulez mult si vorbesc repede, probabil cei care fac contrariul au mai mult timp de gandit si eu devin, automat, interlocutorul "superficial". Un psiholog nu ar aprecia asta..

    RăspundețiȘtergere
  26. :))
    Hai ma. Ba Tudore, in mare, si in mic, asa e , cum spui. Corect. Ma dar si tie, crede-ma, ti s-a urcat rau celebritatea la cap. Si ai inceput sa te consideri un etalon si un model de gandire/personalitate.
    Parerea mea. :) din ce te-am vazut, si in spectacole, si prin vama, ca... simplu om. Ti s-a cam urcat. Adica, e ok ca nu faci ca altii, alte vedete. Dar ... modestia pe care o ai, e jucata. Parerea mea. Am voie sa imi spun o parere nu? Oricum, e bine ca e asa. Decat sa fii ca vedetele fitoase. Ca banuiesc ca celebritatea, puterea, schimba pe oricine. Depinde in ce masura. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. nu te mai da ba chirila desptept!

    nu, am glumit:)
    E extra ghidu` asta:) si util cat si caterinca, alaturi de cel cu "Ghidul betivului"(parca asa se numea) :)
    io zic ca "piesele astea", ghidurile astea, sunt de colectie si ar merita sa devina si clasice, in memoria/cultura colectiva :) bv

    aprozarnet.com

    RăspundețiȘtergere
  28. in primul rand...cati prosti asculta vama.:|?nu e de nasul lor.:-j.oricum e prea tare.:x

    RăspundețiȘtergere
  29. "Ce folos sa fii destept, daca tot esti prost?"

    RăspundețiȘtergere
  30. asta nu e pt mine asa ca eu astept ghidul de comunicare cu desteptul:D cred ca poti sa ne inveti din experienta;))

    RăspundețiȘtergere
  31. mai sa sti ca mi se pare ca oamenii nu prea incearca sa ma contrazica :-?

    RăspundețiȘtergere
  32. Toti avem momente cand ne simtim prosti.Ce e mai exact prostia?
    Poate cu asta ar fi trebuit sa inceapa Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Sa nu uitam ca avem nevoie si de prosti, sunt si ei buni la ceva, daca reusim sa-i folosim (a nu se citi printre randuri)... eu personal prefer rolul prostului de multe ori, e mult mai usor, chiar atunci cand dai de un prost, daca reusesti sa-l faci sa creada ca esti mai prost decat el te va lasa repede in pace :)
    Si pana la urma, in viata, avem cu totii momentele noastre de inteligenta si nu prea
    Semnat
    Prostul

    RăspundețiȘtergere
  34. mda..ai avut dreptate..TOTI cei care citesc ghidul se plaseaza in tabara inteligentilor...cred ca prostia este fiica mandriei si sora buna cu indiferenta..ca sa ii luam ca egali pe toti sa nu zicem ca unii sunt mai putin pregatiti..pentru ca am intalnit oameni mai putin pregatiti dar cu bun simt si nu imi era greu sa comunic..insa indolenta, rautatea, egoismul si mandria care ne impiedica sa ajungem la ratiunea unora ne fac sa-i numim...prosti!

    RăspundețiȘtergere
  35. Interesant ar fi sa aflam in ce tabara se plaseaza Tudor...:)

    RăspundețiȘtergere
  36. :D :)) e logic sa ne auto-plasam in tabara inteligentilor.. pentru ca in postul tau te adresezi prin imperativ... practic ne pui in tabara asta, ne obligi sa fim acolo.. :)) explici cum sa ne adaptam daca picam in pozitia asta... se intampla uneori sa te impacientezi tocmai pentru ca nu poti sa-i dovedesti omului ca e prost si ca abereaza.. si atunci.. te intrebi de fapt in ce tabara esti.. :-? chiar, in ce tabara suntem? adevarul e relativ.. deci oricum nu putem sa-l detinem in totalitate, sau sa-l gasim concentrat intr-un loc.. poate fiecare are coltzul lui de dreptate.. chiar daca de cele mai multe ori tot efortul tau de convingere e doar un efort sisific.. chiar daca uneori realizezi ca ti-ai batut prea mult capul si ca trebuia sa renunti mai devreme.. si-atunci nu-ti dai una si te intrebi de ce n-ai facut ce trebuia de la inceput? ...si acum fara a-ti contrazice neaparat postul de mai sus, trebuie sa stii ca daca vorbesti cu o doamna e nepoliticos sa mai incerci sa-i demonstrezi ca poate se inseala.. ca poate viata o fi altfel, nu doar roz.. ca poate lumea e mai mult decat Vuitton.. in orice caz, daca ne faceam in continuare griji in ce tabara ne aflam, si daca in continuare ne stresam ca nu ajungem la un consens cu partenerul de chat, aflati ca "Nimeni nu e destul de inteligent că să poată convinge pe un prost că e prost" (La Fontaine)


    te salut cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  37. O sa-mi printez articolul asta si o sa-l lipesc langa oglinda, imi va fi de folos in unele dimineti.

    RăspundețiȘtergere
  38. mi-a placut ultima replica :)....
    tare de tot blogul. l-am "rasfoit" cu placere. cred ca il voi adauga in lista celor ce le urmaresc .
    cat despre prosti..... mda, bine i-ai mai caracterizat. si , ca sa nu fim rai, trebuie sa recunoastem ca uneori, cand dai peste un prost mai prost decat tine, te iei la intrecere :p... am precizat, uneori! si poate ca , e chiar necesar sa fii prost pt 5 min din viata, nu de alta, dar cum altfel ai avea asa numita "experienta de viata" ?.... :)
    cat legat de show-urile tv, no comment. unele sunt de prost gust, si ma consider si eu prost, daca stau gura-casca sa ii vad pe 2 cum isi etaleaza prostia.
    nitel respect pt sine te determina sa schimbi canalul si nu sa te "amuzi" de prostia unora ....
    si punct.

    RăspundețiȘtergere
  39. Mai Tudore..cred ca e absolut inutil sa-ti mai spun ca esti genial..au zis-o multi inaintea mea!In plus,practic am crescut cu muzica ta!...Stiu ca pana acum n-am zis nimic care sa aiba legatura cu postul tau,dar urmeaza sa o fac!
    Personal, sunt de parere ca toti suntem la un moment dat prosti ori inteligenti...in functie de persoanele la care ne raportam, desigur.Asa ca ghidul tau i se aplica orcarei persoane cat de cat deschise la minte...
    Cel putin,eu asa vad lucrurile!Iar ultima fraza...oare nu e complexul nostru de superioritate latent care ne face sa ne consideram inteligenti cam tot timpul!?Oare?!
    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  40. Mi-a placut regula 10! Enorm de mult!
    Pai cred ca ar fi prea nu-stiu-cum ca cititorii acestui post sa fie prosti... Dar nu se stie niciodata cum un prost va simti superioritatea postului si neputinta de a fi deasupra lui si va incepe cu orgoliul ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  41. Merci. Eu sunt de fapt un prost. Dar vroiam sa vad care sunt armele cu care oamenii inteligenti ma pot pune la pamant. Acum ca stiu, gata. Nu mai are nimeni nici o sansa. Muahahhaaa...

    RăspundețiȘtergere
  42. Tudore, daca te plasezi in tabara inteligentilor din start, cine este prostul ala fudul de care vorbeai..

    RăspundețiȘtergere
  43. Super Tudor. Frumos din partea ta ca ti-ai facut timo sa asterni pe blog citeva ginduri pe marginea acestui subiect. Inteleg de unde ti-a venit ideea mai ales ca faci trimitere la tembelizor.... Super!

    RăspundețiȘtergere
  44. Super Tudor. Frumos din partea ta ca ti-ai facut timo sa asterni pe blog citeva ginduri pe marginea acestui subiect. Inteleg de unde ti-a venit ideea mai ales ca faci trimitere la tembelizor.... Super!

    RăspundețiȘtergere
  45. Stau si ma gandesc ca prostia e relativa :) Pentru ca nu imi dau seama ce definitie exacta are, singura pe care am gasit-o pana acum este aceea ca a fi prost reprezinta incerrcarea de a te ridica la un nivel saud e avea o prestatie pe care admiti ca nu le poti avea. Poate constientizarea este o derogare de la prostie dar presupunand ca un Newton ar sta la masa cu tine si ar incerca sa porti o discutie ai reusi sa te ridici la inaltimea asteptarilor lui? Daca nu atunci inseamna ca esti prost? Imi vine acum in minte o vorba a celor de la parazitii: " Va meritati soarta" in cazul in care ii tolerati. Ghidul asta e ghidul inteligentului cu obraz. Recunosc ca am intalnit persoane care mi-au aratat cat de multe cunostinte iimi lipsesc dar nu m-am considerat prost ci mai degraba am constientizat ca exista mai mult decat fiecare dintre noi accepta ca fiind suficient. O seara frumoasa va doresc si Tudor,nu te opri din scris

    RăspundețiȘtergere
  46. Ce-ai, maestre, cu noi? :-)
    Jucam si noi o carte, mancam si noi o saorma...

    RăspundețiȘtergere
  47. mai mult decat instructiv...as vrea sa stiu...cand o sa doara ( da' tare, tare de tot) prostia......

    RăspundețiȘtergere
  48. Perfect adevarat. Lucrez intr un help desk call center. Totul ce e scris aici e perfect adevarat. Am sa adopt tehnica obosirii sa devina cel putin atenti cand le dictez ce trebuie sa scrie

    RăspundețiȘtergere
  49. Tot respectul meu pentru Dumneavoastră .
    Am citit, recitesc blogul, îmi place foarte mult totul, însa nu am avut curaj sa comentez deoarece eu nu am studiile necesare. Felicitari și mult succes!
    Cu respect Ileana

    RăspundețiȘtergere
  50. Multumesc pentru articol. L-am descoperit intr-un moment in care am obosit sa mai lupt cu o persoana care a reusit sa puna pe "silent" alti 40! Am esuat la pct 10.
    Dar niciodata nu este prea tarziu sa inveti!
    Multumesc, din nou pentru avertisment.

    RăspundețiȘtergere
  51. Ai dreptate, da’ cu Cotlet-ul ce-ai avut

    RăspundețiȘtergere