[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 12 ianuarie 2009

Sms-urile sau sfarsitul comunicarii.

Paradoxal am ceva impotriva sms-urilor. Paradoxal pentru ca folosesc sistemul. Poate ca si asta m-a adus in fata concluziei ca sms-ul este de multe ori o unealta care slefuieste lipsa de comunicare. Sa ma explic.

Suntem oameni ai nuantelor.Sau poate doar nuante ale Omului. Stapanim nuantele mai mult sau mai putin si suntem cel mai adesea partizani ai ideii ca viata si comunicarea nu sunt doar alb si negru. "N-ai inteles ce am vrut sa zic" sau " Nu asta am vrut sa zic" regasesti de multe ori pe buzele noastre. Ne ajutam in exprimarea nuantelor de voce si de mimica.

Inflexiuni, ajustarea volumului de emisie, onomatopee, oftaturi, strambaturi mai mult sau mai putin evidente, hlizeala, clipiri ale ochilor, toate astea vin sa ne completeze enunturile si sa dea indicii clare care sa scuteasca interlocutorul de echivoc. Exista o intreaga mecanica a gesturilor in spatele unui "da" ambiguu sau a unui "nu" indecis. O intrebare care asteapta un anume raspuns si care o ia pe drumul mai ocolitor catre o alta destinatie decat cea reprezentata de cuvintele care o formeaza are nevoie de arsenalul sus amintit. Iar atunci cand nuantele sunt transcrise pe hartie, mimica, gestica, muzica vocii sunt inlocuite de sute de cuvinte care se asigura ca o exprima intocmai ca in viata vorbita.

Ce se intampla cu sms-urile? 160 de caractere inmultite, in cazul telefoanelor performante cu sase si cateva "smiley-uri" care definesc stari albe sau negre sunt tot ceea ce lumea foloseste in draci ca sa comunice in ziua de azi. Eu cred ca este prea putin pana si pentru cimpanzeul din reclama cu Pepsi.
De multe ori mi s-a intamplat si nu cred ca sunt singurul, sa depasesc stadiul discutiilor informale si sa ma lansez in dizertatii smsistice fara finalitate. Sau a caror finalitate era o convorbire telefonica lamuritoare.

Hotarat lucru un numar limitat de caractere pe display nu va inlocui niciodata angrenajul "industrial" al formelor de expresie umana.
Cu toate astea viteza vietii ne obliga sa perseveram in a schimba prin sms-uri mai mult decat informatii. Ne vrem condescendenti, iubitori, agresivi, apatici, razbunatori, dispretuitori, ironici, plictisiti, perversi, iscoditori, duplicitari, mizerabili, frustrati ba mai mult asteptam ca la capatul firului sa fim interpretati ca atare. Tastam sute de caractere cu viteze demne de recorduri locale pentru ca in final sa ajungem la concluzia exasperanta ca am fost pur si simplu rastalmaciti si sa punem mana pe telefon ca sa rezolvam situatia in dulcele stil clasic. Apoi, daca nici asa nu merge,ambii participanti decid: "cred ca ar trebui sa ne vedem fata in fata".
Din pacate in foarte putine cazuri malcomunicarea este transata astfel. Nu avem timp pentru armistitiile tuturor razboaielor pe care le declansam prin sms.

Sa luam un exemplu simplu. O intalnire. Cate sms-uri ajungem sa ne trimitem pentru o intalnire. Cateva ca sa hotaram locul, ora, alte cateva ca sa anuntam ca intarziemcaci intarziem) si inca vreo doua ca sa tragem concluziile. Daca ineficienta sau pierderea de timp trebuia sa poarte un nume....

Sa fi inceput oare sfarsitul comunicarii?

Ne intrebam unde sunt sentimentele inalte si profunde. Ne dam de ceasul mortii ca dragostea dureaza trei ani. Pai cat sa dureze daca oamenii isi cer id-ul de mess ca forma de tatonare pentru o posibila relatie?

Natura umana isi idealizeaza inventiile. Poate aici este secretul. Daca omul ar putea folosi aceste "instrumente" ca atare fara sa le atribuie valente profund sufletesti poate ca inca am incerca sa invitam fetele la o plimbare in parc si nu pe HI5.

45 de comentarii:

  1. foarte adevarat. cea mai dureroasa e o despartire sau o cearta prin sms, plus ca mi se pare o prostie totala, chestiile astea ar trebui vorbite face 2 face.

    Mai e ceva. stiu ca ce spun acum n`are legatura cu post`ul de aici, dar vroiam sa te rog ca atunci cand mai joci in biloxi blues la teatrul de comedie sa ne anunti si pe noi inainte, sa avem timp sa ne luam bilete. data trecuta habar n`am avut ca s`a jucat, si chiar vreau sa merg :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "oamenii isi cer id-ul de mess ca forma de tatonare pentru o posibila relatie"-asta m-a lovit in plin,a fost dusul rece,de care nu prea aveam nevoie,dupa o duminica in care,intr-un fel sau altul,si tu m-ai facut fericita...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai uni oameni nu prea au curajul sa vorbeasca deschis face 2 face,si atunci normal ca recurg la o modalitate de a isi exprima parerea,deci sms-ul este o modalitate de a comunica..

    RăspundețiȘtergere
  4. Tudor, cum ai vrea sa fie jumatatea ta?

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.tamagochi.ro/pet-cristu

    am si eu nevoie d un vot :)

    RăspundețiȘtergere
  6. as vrea sa spun ca mi-e dor de vremurile cand oamenii se plimbau sa schimbe doua vorbe la o plimbare, nu ca in ziua de azi cnad vorbesc pe mess sau prin sms, dar din pacate nu am reusit sa prin vremurile alea desi mi-ar fi placut enorm.
    un vot pt plimbarile in parc.

    RăspundețiȘtergere
  7. mie imi plac sms-urile. cred ca depinde de tine cel mai mult si de cum exprimi ce vrei sa ajunga la destinatar..nu ma refer la sms-uri care sa inlocuiasca total discutiile la telefon, din contra, la alea care invit la una sau o completeaza..Ce se intampla cu sms-urile?..aici sunt de acord cu tine ca directia in care se indreapta nu e una buna, dar eu , totusi, sunt pentru "dizertatiile alea smsistice". :)

    RăspundețiȘtergere
  8. am uitat sa specific: sunt pro atunci cand nu ai alta optiune.plimbarile prin parc...cine le'ar putea inlocui??

    RăspundețiȘtergere
  9. smsurile le folosesc doar cand nu mai am minute si cand mi-e mult mai usor sa ma exprim in scris... poate un mesaj de la multi ani... pot sa scriu in el tot ce vreau fara sa ma intrerupa cu multumesc dupa fiecare fraza :)

    ma gandesc cum era inainte, pana sa am telefon... cand trebuia sa ma intalnesc cu alti copiii la joaca si nu puteam sa ajung mai tarziu ca plecau fara mine... acu poti da sms :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Te astept sa ne plimbam, dar nu in parc ci pe malul marii!suna si mai bine, nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai perfecta dreptate ,Tudor!SMS-urile si Mess-ul reprezinta o forma imperfecta de comunicare.Nu te vei face niciodata pe deplin inteles de catre cineva(mai ales daca e o persoana putin cunoscuta!!! )prin intermediul lor.Mie mi s-a intamplat ca dupa o perioada in care nu mai vorbisem cu o foarte buna prietena sa vorbesc cu ea pe mess si pur si simplu sa nu ne mai intelegem.Erau nuante pe care nu le mai percepeam ,parca nu mai vorbeam pe aceeasi limba!Nimic nu poate inlocui contactul vizual dintre doua persoane,apropierea fizica,gesturile...Toata tehnologia asta nu face decat sa indeparteza oamenii,sa-i faca STRAINI!!!In niciun caz:"Connecting people".:)

    RăspundețiȘtergere
  12. I couldn't agree more. De cate ori n-am ajuns la certuri grave din cauza unui amarat de semeseu care a fost interpretat gresit. Si totusi cand esti departe de o anumita persoana si portocaletii de la Orange te informeaza ca nu mai ai minute, ramane sa te complaci in sms'uri si sa suporti consecintele, care or fi ele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Poftim coincidenta :):) si eu urasc SMS-urile... nu dau SMS si uneori nu ma obosesc sa raspund nici la cele pe care le primesc :):)

    RăspundețiȘtergere
  14. Anibas,printesa cu ochii de smarald, ce ti-a facut Tudor???

    RăspundețiȘtergere
  15. AdelinaC: Poate pe gheata. Ia-ti patinele!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu cred despre sms-uri ca sunt folosite numai de cei mincinosi si lasi...

    RăspundețiȘtergere
  17. Nici sfarsit,nici inceput.Minimalizarea comunicarii,rezumatul povestii.Ne luam de mana credem ca actiunea face toata poveste,restul e de decor.Dezbracam tot de sentiment,de profunzime,nu vrem sa stim decat cat dureaza,si cu cat dureaza mai putin,cu atat mai bine.In curand vom scrie "te iubesc" in coduri de 0 si 1.Foarte adevarat post.http://coditeimpletite.blogspot.com/2008/02/generatia-cablu-de-date.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Proportia in care folosim limbajul verbal si limbajele nonverbale este: 7% cuvinte, 38% paralimbaj, adica intonatia si inflexiunile vocii, 55% alte elemente de limbaj neverbal cum ar fi:expresia fetei, gesturile si pozitia corpului. Deci, daca doar 7% reprezinta cuvintele in limbaj, atunci e si normal sa sms-urile sa nu ne ajunga.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sms-ul limiteaza comunicarea,insa in unele situatii (emotii declansate de vocea personajului,atunci cand vrei sa mimezi o anume indiferenta sau un anume (dez)interes sau cand doresti sa stabilesti o intalnire,sa ceri niste informatii)sunt foarte necesare.
    Poate nu ne dorim sa auzim vocea colegului plicticos care intotdeauna stie ce teme avem pentru maine/poimaine/...,dar el are raspunsul de care noi avem nevoie,astfel ca sms-ul devine mult mai util decat un telefon,convorbire in care acesta te va intreba de cel putin 3 ori pe propozitie:"Ce ai zis?".
    A da,si atunci cand creditul iti cam lipseste,dar situatia te preseaza.
    Facturi explozive,radiatii,descarcare in cele mai nepotrivite momente.Dar fara el se poate?

    RăspundețiȘtergere
  20. tehnologie.. iluzie.. suntem atat de singuri..

    RăspundețiȘtergere
  21. wah, e a 1000 a oara cand incep sa scriu un comentariu si imi dau seama ca nu are nici un rost. nu inteleg de ce faci jocu asta. smsurile nu au reusit sa moara si nu or sa moara pt simplu fapt ca-s eficiente. suficient de eficiente cat sa reziste atatia ani. sunt milioane de cazuri in care sunt utile, ai reusit sa vezi numai partea negativa a povestii. sunt cativa factori care te determina sa folosesti sau nu smsurile, depinde de fiecare daca e suficient de limpede la minte cat sa aleaga intre un sms, un apel si o discutie fata-n fata.

    RăspundețiȘtergere
  22. PS: mai pune poze de la munte daca mai vrei si daca mai ai, sunt super tari. si nu cred ca ai zis despre ce loc e vorba.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa vedeti si voi ce pot cauza sms-urile:
    In cazul in care celebrul film horror "One Missed Call" v-a facut sa va fie teama sa mai ascultati mesageria vocala, ei bine acum va veti teme sa mai dati SMS-uri, dupa ce veti afla ce au patit 2 utilizatori din Turcia. Sa spunem ca faptul ca nu au pus punctul pe "i" i-a ucis pe amandoi.
    Emine de 20 de ani si sotul sau, Ramazan Calcoban, de 24 de ani au fost victimele unei confuzii stupide cauzate de telefonul mobil. Dupa ce s-au despartit, cei 2 au continuat sa se certe, prin intermediul SMS-urilor. Unul dintre acestea (in limba turca) trebuia sa transmita mesajul "schimbi subiectul de fiecare data cand ramai fara argumente". Ei bine, din cauza localizarii proaste a tehnologiilor mobile in Turcia, un caracter "i" inchis a fost scris gresit iar mesajul rezultat a fost unul vulgar ("schimbi subiectul de fiecare data cand ei te ..." ).

    Femeia de 20 de ani a aratat mesajul tatalui sau, care l-a sunat pe Ramazam si l-a acuzat ca a numit-o pe fiica sa prostituata. Atunci cand fostul sot al lui Emine a sosit in casa sa pentru a-si cere scuze el a fost injunghiat de familia fetei, injunghiind-o la randul sau pe aceasta, care a murit pana la sosirea ambulantei. Barbatul a fost prins de politie, dar s-a sinucis in inchisoare. Se pare ca nu este primul incident produs de aceasta buclucasa litera "i" in Turcia, de vreme ce numeroase cuvinte "delicate" iau nastere din asemenea greseli. Astfel, aflam cum tehnologiile care functioneaza defectuos iti pot pune viata in pericol, sau te pot arunca in inchisoare.

    Asadar...ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  24. sunt perfect deacord cu dragos. in multe cazuri sms-urile sunt mai utile, mai ieftine si te constrang sa folosesti cat mai putine cuvinte pentru a iti exprima o idee. daca nu ma insel chiar tu, tudor, ai propus candva un joc "21 cuvinte" al carui scop chiar acesta era, cat mai putine cuvinte care sa exprime cat mai concret ceea ce vrei sa transmiti (poate am inteles eu ceva gresit, nu e exclus).
    Din punctul meu de vedere, o discute pe mess nu exclude (sau inlocuieste) o iesire in parc, doar este o cale de comunicare rapida, gratis si eficienta.
    Fiecare decide sa isi traiasca viata cum doreste..unii poate vor sa traiasca doar virtual, de ce nu? suntem liberi..

    RăspundețiȘtergere
  25. sunt perfect deacord cu dragos. in multe cazuri sms-urile sunt mai utile, mai ieftine si te constrang sa folosesti cat mai putine cuvinte pentru a iti exprima o idee. daca nu ma insel chiar tu, tudor, ai propus candva un joc "21 cuvinte" al carui scop chiar acesta era, cat mai putine cuvinte care sa exprime cat mai concret ceea ce vrei sa transmiti (poate am inteles eu ceva gresit, nu e exclus).
    Din punctul meu de vedere, o discute pe mess nu exclude (sau inlocuieste) o iesire in parc, doar este o cale de comunicare rapida, gratis si eficienta.
    Fiecare decide sa isi traiasca viata cum doreste..unii poate vor sa traiasca doar virtual, de ce nu? suntem liberi..

    RăspundețiȘtergere
  26. Sms-urile au fost inventate pentru a facilita o comunicare impiedicata de lipsa timpului, a banilor sau de imposibilitatea realizarii ei in formele “clasice”. Spre exemplu, pentru persoanele care sufera de probleme auditive, comunicarea la distanta prin intermediul sms-urilor este utila. Pentru cei care nu se incadreaza in una din situatiile de care am vorbit, devine mai mult un impediment decat un ajutor, pentru ca in loc sa dezvolti o idee pentru clarificare o comprimi lasand loc la interpretari. Sunt de accord cu tine in privinta importantei comunicarii “face to face” desi, uneori, forma ne poate insela asupra fondului. Cunoasterea unei persoane presupune cunoasterea imaginii si a substantei in moduri “eficiente”. Asta variaza de la caz la caz, dar o plimbare in parc valoreaza mai mult decat 100 de ore de internet. In ceea ce priveste sentimentele, pentru ele nu sunt de ajuns toate foile albe ale planetei sau toate orele care au fost sau care vor veni. Ce ar putea rezolva sms-urile? Totusi, cele mai puternice sentimente sunt cuprinse in doua cuvinte. Care, insa, valoreaza mai mult spuse decat trimise prin sms.

    RăspundețiȘtergere
  27. " Ne vrem condescendenţi, iubitori, agresivi, apatici, răzbunători, dispreţuitori, ironici, plictisiţi, perverşi, iscoditori, duplicitari, mizerabili, frustraţi ba mai mult aşteptăm ca la capătul firului să fim interpretaţi ca atare. "--> Adevărat. Sms-ul este totuşi o şansă. Nu prea are cum să rezulte ceva serios. Dacă acest lucru este asumat, atunci sms-ul poate fi un instrument jucăuş. Asta în situaţia în care rămâne singurul instrument folosit ca schimb comunicaţional între doi indivizi.

    RăspundețiȘtergere
  28. "Daca omul ar putea folosi aceste "instrumente" ca atare fara sa le atribuie valente profund sufletesti"-
    cu asta ai gasit cheia ....sms-urilor.
    desi exista si exceptii. le poti atribui valenete sufletesti, daca prietenul/a de la celalalt capat al firului atribuie fiecarui cuvint o incarcatura deosebita si nu scrie sa se afle in treaba. am o "colectie" de sms-uri primite-adevarate minuni- pline de emotie, de trairi intense...puse cap la cap devin o marturie despre "impreuna" uluitoare.

    RăspundețiȘtergere
  29. Mie, una, imi repugna ideea de a vorbi prin sms-uri. Folosesc modalitatea asta de comunicare doar cind n-am incotro....
    Cum sa spui cuvinte dulci sau amare printr-un mesaj fie chiar si impinzit de figurine zimbitoare sau incruntate, trandafirasi, sau porcisori?!...
    De ce oare alegem sa dam la o parte dulcele grai romanesc sau chiar cel britanic atit de "la moda" sau frantuzismele pretentioase ca sa spunem un simplu "te iubesc" sau "I hate you" sau "mon amour"?!
    Nu e mult mai romantic sa asculti cuvintele decit sa le citesti?

    Dar de sfinta scrisoare isi mai aduce cineva aminte? In secolul vitezei in care traim, cinstit, ma indoiesc. Cand ar conta si culoarea cernelei folosite, si calitatea hirtiei pe care scrii, si parfumul lasat de mana care intirzie pe hartie in timpul "fabricarii" minunatului ravas, de felul in care desenezi litera "T" ca sa scrii "Te iubesc".
    Cate emotii iti poate aduce o scrisoare inainte sa o deschizi si sa o citesti....dulcele moment inainte de revelatia finala nu poate fi egalat de nici un mesaj sec, electronic,fie el "ajutat" de figurine zimbitoare, sau incruntate, trandafirasi sau porcisori....
    Dar, din pacate, nu avem timp sa ne mai oprim si sa ne mai aducem aminte sa caligrafiem ravase de amor...e mult mai simplu sa tastam mesaje seci si impersonale. Si daca nu s-a inteles clar mesajul sms-ului, poate totusi ne reamintim sa folosim "vocea".Macar atit.

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. sfat: inainte sa postati ceva referitor la un subiect, incercati sa-l priviti din mai multe ..."locuri". altfel cadeti in ridicol (vezi fata morgana), absolutizind doar o singura fateta a problemei. si daca va opriti totusi la o singura viziune, folositi macar persoana I singular, nu plural :D

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. a inceput sfarsitul comunicarii.Sa-i uram bun venit:)

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Imi repugna ideea de a comenta un post din prisma banilor. Deci scriem SMS-uri si pe mess pentru ca e mai ieftin? Pentru unii e de-a dreptul costisitor ... nu doar ca bani ci ca timp. Daca imi doresc comunicare nu ma aberez cu un SMS la care trebuie sa astept raspuns cel putin 10 minute. Sa stau sa-mi frec nervii ca oare l-a citit? Ai telefon? Da. Foloseste-l si lamureste in 2 minute orice problema ai. daca nu prin telefon atunci deplaseaza-te si nu incerca sa gasesti scuza ca e mai "ieftin" pe mess.
    Evident ca ce am scris eu aici nu are legatura cu postul initial ci cu modul de abordare in unele comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  36. mie imi plac sms-urile pt ca te lasa sa spui ceva ce nu ai spune fata in fata, tocmai pt ca nu ai reactia imediata a celuilalt. iar cand o ai, poti te gandesti ce raspunzi sau te faci ca ploua si nu mai raspunzi deloc.

    deci tudor, imi dai id-ul de mess? :D

    RăspundețiȘtergere
  37. Şi ce facem cu sms-urile incluse în abonament? :)
    Mai nou e la moda videoconferinţa ... Despre aceasta ce părere aveţi ? Va reuşi tehnologia să scoată din joc sentimentele, socializarea?

    RăspundețiȘtergere
  38. dragos leasa-diferente["noi ceream prietenia/ei converseaza pe mess"]
    ironic, nu?in loc sa ne vedem in vreau office pub, ne aruncam cuvinte pe monitor...dar macar ne dam seama, nu?si facem ceva?nu

    RăspundețiȘtergere
  39. "poate ca inca am incerca sa invitam fetele la o plimbare in parc si nu pe HI5." - ma bucur ca mai gasesc oameni care sa gandeasca asa

    RăspundețiȘtergere
  40. 1. esti departe, in lumea larga, te gaseste noaptea intr-o camera straina, intr-un sat strain, intr-o tara straina. singura legatura cu lumea de acasa e un telefon, pe care nu prea stii sa-l folosesti. observi ca licare in intuneric. ai primit un sms: "noapte buna! hai sa visam impreuna!"

    2. copilul ti-a plecat la examen, a stat mut doua zile inainte. in preajma orei mult asteptate primesti un sms:" am impresia ca nu mai stiu nimic"- si tresari de emotie: in sfirsit ti-a vorbit, a avut curajul sa-si exprime temerile, catre tine, rugindu-te sa-i fii aproape printr-un reply.

    3. te afli intr-o sedinta,o sala plina de oameni cu care n-ai nimic in comun, dar care iti pindesc orice cuvint, doar ti-or sari la beregata. primesti un sms: "te iubesc, doar asta conteaza!". realizezi ca nu-ti mai pasa de carnivorii din fata ta.

    asta sa fie sfirsitul comunicarii?...

    RăspundețiȘtergere
  41. Stam zilele trecute si analizam...am ajuns la concluzia ca imi place sa critic si-mi displace sa fiu criticata...Observ multe defecte la persoanele din jur dar le trec cu vederea cand e voba de mine...Am inceput sa invat din greseli si sa devin mai temperata...poate ma maturizez si eu...Mi-am dat seama ca oricat ai vrea sentimentele nutrite pentru o persoana draga nu dispar in timp...Mi-am redescoperit placerea de a scrie...e grav, tehnologia face ca omul sa uite de ''buchetul'' scrisorilor usureaza comunicarea dar diminueaza romantismul. Imi placea ideea de a trimite cuiva drag saptamanal scrisori si emotia de a le primi. Cutia postala devenise un codau dar pe care il deschideam saptamanal ci nu doar in dimineata Craciunului. Plicuri divers colorate, trairi, ganduri si sentimene asternute pe hartie. Dar se spune ca nu trebuie sa traiesti din amintiri ci in prezent privind spre viitor.Totusi multe se spun, dar privind in trecut nu am ce regreta...poate doar faptul ca eram o persoana superficiala, impulsiva care a dat cu piciorul unui lucru important...Din greseli invatam toti...dar sa nu uitam ca postasul iti bate la usa doar de ...ori iar persoana iubita o intalnesti o singura data...Poveste fara happy end...

    RăspundețiȘtergere
  42. din punctul meu de vedere un sms iti poate arata despre un om cat de bine sta la capitolul ortografie. mi s-a intamplat sa stau de vorba cu cineva, sa imi faca o impresie placuta si cand am primit de la respectiva persoana un sms cu greseli de ortografie grave m-am razgandit. ca ai uitat o virgula nu-i bai,dar sa nu stii cand se foloseste o cratima mi se pare foarte grav.

    RăspundețiȘtergere