[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Trei intrebari pentru Ministrul Sanatatii

Domnule Bazac, va pun o intrebare in mod oficial. Acum cateva zile am primit un mail, un apel disperat, in care mi se cerea sa donez sange pentru un nou-nascut care se lupta cu moartea dupa ce mama murise la nastere. Era o chestiune de timp salvarea lui. A murit si el. Nu este un mail singular. Intrebarea mea este: in cate tari europene copiii sau chiar adultii mor din lipsa sangelui necesar pentru interventii care sa-i tina in viata? Astept raspunsul dumneavoastra. Ce ar trebui sa faca Romania ca sa existe garouri la Spitalul de Urgenta? Cum poate in 2009 aceasta tara a noastra sa posede o banca de sange care sa dea o sansa reala locuitorilor ei?

26 de comentarii:

  1. e mult prea grav ce se intampla din cauza lipsei de donatori,problema e ca eu as vrea sa donez dar nu ma incadrez deoarece sunt prea slaba:( si imi dau seama ca oamenii care pot face asta,care nu au nicio problema sunt foarte indiferenti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am ajuns sa cred ca,daca am guverna singuri tara asta,zece capete inteligente,am face-o mult mai bine decat orice guvern.Decat guvernul asta sigur.
    Pai ce,ai mai vazut vreun spot la televiziune despre lipsa de sange stocat si despre importanta vitala a lui?
    Ai vazut capitol de materie de liceu unde sa se spuna ceva despre asta?
    Cand e vorba despre sange,nu e vorba despre bani.Sangele nu se vinde si nu se poate cumpara.El se DONEAZA.Adica se daruieste pentru viata.Oricare dintre noi putem fi in situatia de a avea nevoie de sange.
    Eu cred ca s-a inteles cu alcoolul,tutunul si grasimile,cu sarea si dulciurile;sa inlocuiasca spotul cu Viata,Moartea si Sangele.Cu centrele de colectare,cu imagini,cu explicatii.
    Simt ca scriem degeaba,cum facem sa ajunga la cine trebuie?La cei care iau decizii?

    RăspundețiȘtergere
  3. Incredibil ce se întâmplă. Pe vremuri, ştiu că cei care donau, mă rog, cei mai mulţi dintre ei, erau atraşi de stimulentele materiale. Nu ştiu dacă era vorba de bani sau ceva de genul bonuri de masă şi o zi liberă de la serviciu. Acum s-a prăbuşit totul...

    RăspundețiȘtergere
  4. In schimb trebuie sa acceptam vaccinarea copiilor impotriva gripei porcine. Dar e suficient testat vaccinul??? Si asa parerile cu privire la vaccine sunt impartite - unele boli e mai bine sa le faci decat sa le inhibi. Dar, vaccinul e marfa!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ceea ce se intampla in momentul de fata in romanie este un haos total si uneori imi e frica sa nu mi se intample cva ca la noi in tara sigur mori. In romania baiul este ca sangele care se doneaza de catre pacienti se vinde la alte spitale peste hotare si la noi daca ai rude care sa doneze scapi. Mai nou si salvarea se plateste si o reteta trebuie platita. Dar cu banii care se iau din salarile parintiilor nostrii si din accize ude se duc ca nu se vad?

    RăspundețiȘtergere
  6. ceea ce se intampla in momentul de fata in romanie este un haos total si uneori imi e frica sa nu mi se intample cva ca la noi in tara sigur mori. In romania baiul este ca sangele care se doneaza de catre pacienti se vinde la alte spitale peste hotare si la noi daca ai rude care sa doneze scapi. Mai nou si salvarea se plateste si o reteta trebuie platita. Dar cu banii care se iau din salarile parintiilor nostrii si din accize ude se duc ca nu se vad?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nepractic si dezorganizat , tot ce se intampla aici. Am vrut sa donez sange la Floreasca am fost refuzata pt ca aveam 50 de kg, si desi m-am rugat de ele sa donez am spus ca semnez , nu m-au acceptat. Daca s-ar recolta doar 250ml si nu 500 ca acum, nu ar mai trebui sa fi cat muntele ca sa te accepte.

    RăspundețiȘtergere
  8. MDA... IN SPITALE, ASISTENTELE ISI CUMPARA DIN BANII LOR NU NUMAI GAROUL, CI SI VATA SI ALCOOLUL SANITAR.
    AM O COLEGA CARE ACUM IESE LA PENSIE... ARE 37 ANI MUNCITI IN ACEEASI SECTIE (BOLI DERMATO-VENERICE). IESE LA PENSIE CU UN SALARIU DE BAZA DE 8?? LEI. AM PUS ? PENTRU CA NU STIU EXACT CE E DUPA 8; IN ORICE CAZ NU TRECE DE 900LEI.

    E FOARTE TRIST CE SE INTAMPLA IN SANATATE LA ORA ACTUALA... SI NU MA REFER DOAR LA SALARII, CI IN GENERAL...

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum 2 ani si jumatate am fost diagnosticata cu un cancer la sange in Bucuresti,Romania.Am facut tratament cu chimioterapie(citostatice) 9 luni de zile.In 9 luni nu mi s-a facut nici macar o transfuzie de sange.Si pentru ca timp de 9 luni nu am raspuns la tratament,am venit la madrid,unde inca de la prima sedinta de chimioterapie mi s-a facut transfuzie de sange si plachete.Asa ca dupa 9 luni de boala am aflat si eu ca trebuia sa mi se faca si niste transfuzii ca sa ma vindec.Multumesc Domnului ca am avut sansa sa ajung aici unde acum o saptamana am aflat si ca m-am vindecat dupa al doilea transplant de celule stem(pe care le-am facut gratis):)Ca sfat pentru cei care au ocazia sa plece din tara pentru tratament sa nu ezite nici o secunda.In Romania o data cu cancerul ti se pune diagnosticul de "nu se mai poate face nimic pentru tine" Cred ca suntem ultima tara din Europa unde bolnavilor de cancer nu li se mai dau sanse.Pacat ca se pierd atatia oameni de toate varstele doar ca Minsterul nu este in stare sa faca o Banca de Sange si o Banca de celule stem.Trist:(

    RăspundețiȘtergere
  11. hallo la toata lumea,pai daca vrei sa vorbesti despre sange,va spun eu cum sta treaba,mama lucreaza intr-un spital de renume din Romania,de multe ori intra in sala de operatie cu pacientul si nu au sange,in pungile de sange se baga ser,pentru a se dizolva ,doar asa pot acoperi cantitatea de sange necesara pacientului.Eu nu cred ca d-l Balzac iti va raspunde,cat despre informarea oameniilor,acuma un an ,impreuna cu 4 prieteni,am facut 1200 flyere pe care le-am impartit in diverse licee doar elevilor de clasa a 12-a ,raspunsul lor a venit promt 460 de persoane s-au prezentat la spitale pentru a dona sange,personal as vrea sa fac si acuma accelas lucru,dar ,lipsa fonduriilor isi spune cuvantul,iar cei care ar trebui sa se ocupe de asa ceva sunt prea ocupati,o zi frumoasa tuturor!bye

    RăspundețiȘtergere
  12. De ce nu ma mai mira nimic?Mai multa raspundere era pe timpul lui Ceausescu!

    RăspundețiȘtergere
  13. M-am dus si eu sa donez sange anul asta dar nu am greutatea necesara.. m-am intristat foarte rau ca nu m-au acceptat dar ce m-a intristat mai tare e ca eram singura acolo.
    Pt. Cora: ai dreptate.. si pe mine m-a repezit doamna aia in varsta de zici ca am vrut sa fac un lucru rau sau am cerut ceva..:(

    RăspundețiȘtergere
  14. faza e ca lumea intreaga se afla in mileniul 3 si Romania in 1800...
    nu ma mai mira nimic :(

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar e o problema cu limita aceea de greutate. Ar fi bine daca ar vedea cineva comentariile astea. Si pe mine m-a impiedicat sa donez, desi chiar imi doream sa ajut.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anul trecut am donat sange si am aflat ca se dau bonuri de masa de vreo 40-50 lei si ceva reducere la abonamente RATB si parca liber de la serviciu. Deci pe partea financiara cred ca statul face destul ... exista bancile de sange .. problema este lipsa donatorilor. Poate ar trebui campanii de informare ... si poate ar fi si o obligatie a societatii civile ... e plina Romania de fundatii si organizatii. Statul este destul de handicapat ... cred ca trebuie sa ne ajutam si singuri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Din pacate, Romania nu are nicio sansa de scapare...nu mai cred in nicio reforma, fie ea in educatie, justitie sau sanatate...
    Mie imi este teama sa ma duc la spital daca ma imbolnavesc si probabil ca mine sunt multi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cu acesti..."calauzitori de drum"...niciodata! Nu dau doi bani pe treburile astea...

    RăspundețiȘtergere
  19. http://remuscernea.ro/strange-semnaturi-2/

    RăspundețiȘtergere
  20. Tudore, nu ministerul sanatatii este vinovat pentru lipsa sangelui in spitale. Principalii vinovati suntem noi, cei care ignoram strigatele de ajutor ale pacientilor care au nevoie de sange si care ignoram cu buna stiinta acest subiect. Nu cred ca e nevoie de vreo campanie publicitara realizata pe bani grei, pentru a aduce aminte romanilor de o chestiune de bun simt, asa cum este donarea de sange.

    RăspundețiȘtergere
  21. :( Ma inspaimanta vestile astea. Sunt niste reguli stupide de donare. Eu nu ma incadrez, de exemplu pentru ca nu am greutatea ceruta.

    Pe Ministru'l doare-n bascheti, doar el se trateaza la Viena

    RăspundețiȘtergere
  22. Excelent trnspusa in scena situatia actuala a televiziunilor din Romanik, mi/a placut extraordinar de mult, un umor negru superb, un stil acid si taios, subtil impresionant. O seara frumoasa, Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  23. Cat de snob trebuie sa fii sa te lasi condus de un ministru sau sa ti sugereze un ministru ce trebuie sa faci tu ca medic, ca om? Recunosc, nu donez si nu voi dona decat in cazuri speciale dar nu asta e problema, nu e vorba de sange... Trebuie sa constientizam ca noi am ajuns aici pentru ca noi am vrut. Nu sunt vinovati medicii sau noi-carora ne place sa credem ca suntem sanatosi, pentru lipsa de sange. Nu sunt "ei" vinovati, sa nu ne mai victimizam atata! Inainte mureau oamenii rapusi de animalele salbatice, acum au pusti si mananca gratare, dar mor din cauza unor virusuri sau boli generate de asa zisa poluare. Si vrem sange!:)) Sunt prea multi bolnavi, prea putini medici ce nu au uitat cum sa iubeasca "Omul" si prea putini cei ce iubesc "Omul" si "Natura"... Si tu vrei sange?! Iti place BMW ul, nu? =))

    RăspundețiȘtergere
  24. MDA ... MAI NOU, PENTRU PENSIONAREAPE CAZ DE BOALA, UMANUL ROMAN ISI SCOTE "AMIGDALITELE SI APENDICITA". PAI, CUM VINE ASTA, DOMNULE BASESCU??? TIN SA VA REAMINTESC FAPTUL CA SUNTETI CONDUCATOR DE TARA. CRED CA ATI UITAT. SAU POATE NU ATI STIUT NICIODATA ASTA...
    DECI, "ASCHIA NU SARE DEPARTE DE TRUNCHI" E CAT SE POATE DE ADEVARATA SI IN CAZUL DUMNEAVOASTRA. RUSINICA!

    RăspundețiȘtergere
  25. La Tg. Mures am fost sa donez sange de 2 ori, la ora 11 si la 9 si, desi programul era pana la ora 12, nu m-au primit ca cica e prea tarziu!!! Am tras concluzia ca nu au nevoie de sange O1.

    RăspundețiȘtergere
  26. Lucrez la o companie care la 3 luni aduce echipa de la Institutul de Hematologie pentru a face recoltari.

    1. Nu lucrez pentru firma respectiva decat ca si partener, dar mi se pare o initiativa extraordinara. Daca toate companiile mari din orasele mari ar avea aceeasi abordare, ar fi un mic ajutor.

    2. Am incercat sa mobilizez unii colegi...'mi-e frica', 'mi se face rau', indiferenta cumplita. Stau si ma gandesc ce ar face daca ar fi in situatia de a avea nevoie de sange cineva drag lor.
    Din fericire, sunt si altii care au devenit donatori regulati, ceea ce inseamna ca sangele lor este si mai valoros in acest moment.

    3. Se da in continuare o zi libera, se dau bonuri de masa de 50 lei, si reducere 50% la abonamente ratb pentru o luna.
    E adevarat, e trist ca unii doneaza din saracie. Dar bine ca ii avem si pe ei...altfel...

    4. Desi este o meserie cu un risc crescut (echipamente vechi, risc de infectare), salariile sunt mici, se fac restructurari de personal, reduceri de fonduri...de parca ministerul ar dori sa desfiinteze cu totul aceste unitati.

    5. Ar fi interesant de stiut cati dintre cei care au citit/comentat articolul merg sa doneze in mod regulat.

    RăspundețiȘtergere