[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 24 februarie 2011

Facebook poate schimba Romania?

Internetul ii va ajuta pe cei dispusi la solidaritate. Este exemplul revoltelor din lumea araba. Probabil ca fara existenta retelelor sociale nu am fi asistat niciodata la acest principiu al dominoului in revoltele tarilor africane.

Un prieten observa aseara ca inca nu exista public "batran" al retelelor sociale. Practic, prima generatie care va imbatrani pe facebook sau twitter este generatia celor care au acum 35-40 de ani si care au fost printre primii utilizatori ai retelelor sociale si ai internetului ca mod de comunicare.
Prin urmare publicul de pe retelele sociale e inca tinar si tinerii sunt intotdeauna mult mai dispusi la schimbare si la revolta (in cazul dictaturilor). Nu e de mirare ca protestele au avut din start pe langa o viteza uluitoare de propagare si o baza larga de public initial.

Insa ma gandesc ca intotdeauna acest tip de "colectivizare" a unei mentalitati, idei sau viziuni va prinde mult mai bine la indivizii dispusi la solidaritate si actiune. Una din problemele cu care noi romanii ne confruntam de ani de zile este scindarea sociala si lipsa solidaritatii. Foarte putine exemple de atitudine colectiva exista.

Opinia publica, societatea civila, entitati care ar trebui sa fie catalizatorii solidaritatii sociale sunt foarte putin luate in seama. Romanii par dispusi la nesfarsit sa sufere individual pentru ca nu reusesc sa se exprime colectiv. Imi pare ca intotdeauna un roman va fi mai degraba dispus sa-si caute salvarea sociala intr-o lupta asumata individual decat prin inregimentarea intr-o miscare solidara care sa-i serveasca aceleasi interese. Si atunci rostul retelelor sociale in amendarea viciilor sociale romanesti va fi mult mai mic.

Toti suntem nemultumiti de clasa politica romaneasca in ansamblul ei. Nimeni nu vede schimbarea si nici alternativa. Toti asteptam un lider luminat, incoruptibil si curajos. Insa nu facem nimic in mod colectiv. Nu reusim sa generam o reala miscare de protest fata de ceea ce se intampla.

Probabil ca fiecare roman se supraestimeaza si isi supraevalueaza capacitatea de a surmonta singur obstacolele ridicate in calea sa de o societate birocratica, corupta si bolnava.

Acolo unde spaga e cea mai puternica forma de coeziune sociala ce sperante am mai putea sa nutrim? Speranta la generatiile viitoare nascute in libertate. Intrebarea care se ridica este: sunt copiii de azi nascuti in Libertate?
Este un om care n-are acces la educatie un om liber? Este liber un om asaltat exclusiv de pornografie si circ mediatic? Este liber un consumator caruia nu i se ofera perspectiva calitatii?
Este liber un om care se ghideaza exclusiv dupa modele a caror relevanta e validata de valoarea averii?

Sunt multe intrebari. Dar cea mai importanta ar fi: Putem fi atat de inteligenti incat sa folosim retelele sociale ca sa ne solidarizam intru schimbare?

23 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si daca esti tu acel lider luminat, incoruptibil si curajos?

    RăspundețiȘtergere
  3. pe noi facebook-ul nu ne scaote-n strada ci ne tine-n casa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se tot vorbeste acum ( pe net)de un partid nou, de oameni neimplicati pana acum in politica , de tineri asa cum bine ai mentionat . Insa gandind la rece, presupunand ipoteza viabila, ce crezi ca vor reusi sa faca? lumea e scarbite de cuvinte gen: politica, lider, nou politician , devin sabloane.

    RăspundețiȘtergere
  5. Clasa politică nu se schimbă și e clar că avem nevoie de o alternativă, de unul sau mai multe partide noi.
    Eu nu sunt omul care să creeze un partid politic și poate nici tu, dar spre deosebire de noi, anonimii, voi (tu, Cabral și alții ca voi) vă puteți face auziți (Crin Antonescu te considera un reper moral).
    Ce puteți face voi este să treziți societetea la realitate: e nevoie de o alternativă. Îndemnați-ne să ne oprim din văicăreală, să promovăm decența, să luăm atitudine, să fim cetățeni și nu spectatori, să ne urnim și să facem partide noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Există pe facebook grupuri de oameni care vor să facă ceva, nu doar să se vaite/certe pe net, dar lipsește ceva: implicarea unor personalități care să le scoată din anonimat.
    Implicați-vă și voi artiștii.
    Iată o propunere: Nu concertelor în campania electorală
    Ideea este că prin concertele pe care le dau în campania electorală, formaţiile de muzică îi apropie de noi şi le spală imaginea celor care 4 ani ne-au tratat cu spatele.
    Ce vrem noi: formaţiile de muzică să declare că sunt de partea noastră şi să nu mai dea concerte în campanii.
    Vorbește și cu alți prieteni de ai tăi și lansează o campanie. Ar fi un pas spre normalitate.

    Mai departe putem face o campanie "Alegătorul nostru, stăpânul nostru" prin care politicienii să declare ceva în genul:
    - Voi cetăţenii sunteţi patronii şi clienţii nostri.
    - Subalternii mei şi subalternii lor vă vor trata ca pe cineva din familia lor.
    - Îmi asum responsabilitatea pentru greşelile subalternilor mei şi răspund cu funcţia.
    - Vă provoc să organizăm împreună flagranturi pentru a vă dovedi că oamenii mei sunt incoruptibili.
    - Voi merge în piaţă ca Vodă Cuza măcar o dată pe lună.
    - Mă dezic de colegii corupţi sau bănuiţi de a fi corupţi.
    - Voi verifica personal nu doar pe subalternii mei direcţi ci şi pe subalternii lor şi voi tăia în carne vie.
    Sțiu că sună cam aiurea, dar sper că ați înțeles ideea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi cer scuze Tudor pt că revin, nu vreau să fiu un troll, dar simt nevoia să spun asta :)
    Mircea Badea spune în fiecare emisiune că s-a resemnat, că nu putem face nimic, că e păcat că România e locuită... Nu face decât să întărească starea de lehamite și de neputință.
    Încercați voi să ne încurajați. Spuneți-ne să fim pozitivi, să facem mai mult și să ne plângem mai puțin, să luăm atitudine, să fim uniți, să fim cetățeni și nu spectatori. Și faceți asta zilnic, la fiecare post, concert, emisiune...

    RăspundețiȘtergere
  8. Facebook n-a fost chiar asa de mult utilizat in recentele revolte arabe, ci Twitter, cu un pic de ajutor din partea Google - gen, un server DNS, voice-to-tweet, and so on. Dar, se pare ca la noi retelele astea nu functioneaza la fel (sau in acelasi scop) ca la altii. Cat despre Facebook, n-am inteles niciodata cum ajuta un "Like" la lupta impotriva cancerului..sau la alte diverse cauze..

    RăspundețiȘtergere
  9. aparente, forme fara fond..trebuie sa ne intrebam "de ce?",sa cautam sursa, sa nu ne lasam pacaliti de ambalaj; te apreciez foarte mult, Tudor

    RăspundețiȘtergere
  10. Facebook-ul si in general retelele de socializare pot sa fie un imbold. Daca ne amintim procentul mic obtinut la alegerile prezidentiale de catre Cernea il datoreaza oamenilor care utilizeaza internetul si retelele sociale.
    Problema nu este revolta ci ce facem, ce o sa se intample apoi caci personal nu vad nici un leader care sa prea carma tarii.

    RăspundețiȘtergere
  11. S-a facut in Romania protest pe facebook pentru a merge in benzinarii, si au fost 20 de insi :D

    RăspundețiȘtergere
  12. A fost facut protest pe facebook contra pretului la benzina, si s-au strans in strada 20 de insi caare plateau cu maruntis

    RăspundețiȘtergere
  13. @ sabina @ forza si ce asa amuzant? in loc sa-i aplaudati pe cei douazeci care au fost va multumiti sa-i priviti in zeflemea pe cei care n-au fost. nu e o atitudine constructiva

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut Tudor!


    Eu ma gandesc sincer daca e viabil sa incercam sa incepem noi chiar de la 0 cum s-ar spune.
    Ca sa putem reusi sa scoatem oamenii din casa este nevoie zic eu de ceva mai mult de atat. Trebuie cumva sa profitam de sistemul de valori actual al romanilor si sa ne folosim de el in masura in care ii putem face cumva sa inloiasca vechiurile crezuri cu unele noi si mult mai sanatoase.
    Fac un apel la tine cum am facut si la Cabral (care din pacate nu mi-a raspuns inca). Eu propun proiectul Venus.

    Proiectul Venus este practic o noua ordine mondiala ce are ca si fundatie o economie bazata pe resurse si nu una bazata pe bani.
    Poti afla mai multe detalii despre acest proiect care crede-ma este unul fascinant urmarind documentarele Zeigteist: Moving Forward.
    Desi cred ca cam lung comentariul meu imi doresc din tot sufletul sa il citesti si sa imi si raspunzi la el si daca o sa si urmaresti filmul si daca o iti si placa ideeile expuse acolo sa il publici pe net. Te asigur ca te vei regasi in film!

    Cu respect,

    Cosmin Marin

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu suntem atat de ddestepti. Folosim retelele sociale doar pentru a cunoaste persoane si a te da mare cu ceea ce esti sau nu esti. Retelele sociale nu sunt ceea ce ar vrea sa fie. Sunt niste site-uri unde se vorbeste mult si inutil de cele mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  16. Asa ar trebui. Din pacate, multi nu inteleg rostul socializarii. Nu suntem pe net ca sa agatam, ci ca sa comunicam si sa schimbam ceva

    RăspundețiȘtergere
  17. Cam asta e esenţa facebook-ului la români. Şi, cu oarecare schimbare de nume şi ocupaţii, cam peste tot în lumea adepţilor acestor reţele de nivelare, după părerea mea. Ca să nu zic imbecilizare.

    Saturday

    Ion is in a relationship with Mărie.

    Mărie is now in a relationship with Ion and other 26 people. (Popa Satului and other 24 people like this)

    Mărie is attending the event "Mulsul vacii" (Vaca lui Mărie and Ion like this)

    [Mărie is not really attending the event "Mulsul vacii". She is actually attending Vasile in the barn. Ion comes to see Mărie
    attending the "Mulsul vacii" event and finds out what is she actually attending]

    Ion is now single.

    Ion was invited to join group "Beţivanii satului"

    Ion and other 20 people are attending the event "Beţie la crâşmă". (Crâşmarul likes this)

    Ion set his status to: "supărat sunt doamne, iarăşi supărat"

    Ion is now drunk and pissed on Mărie's Wall

    Mărie finished attending Vasile.

    Mărie set her status to: "Foarte obosită. Sper să mă pot trezi mâine să merg la biserică"

    Vasile commented to Mărie's status "Eu nici nu cred că vin. Poate duminica viitoare"



    [Sunday]

    Babele din sat are attending the event "Slujba de duminică" (Popa satului, Părintele Iosif, Cantoru' and Clopotaru' like this)

    Beţivii satului missed the event "Slujba de duminică" because of it's interference with the event "Beţia de duminică" (The Devil 666 Satana likes this)

    Popa satului and Popa Porno are now friends (The Devil 666 Satana and Clopotaru' like this)



    [Monday]

    Mărie set her status to: "La spovedit..."

    Ion commented on Mărie's status: "Ce-i Mărie, te-o prins rusinea?"

    Mărie also commented on her status: "Taci , Ioane că eşti prost"

    Popa satului also commented on Mărie's status:" :)) :))" (Primarul satului likes this..)

    Vaca lu' Mărie set her status to "Muuuuuuuuuu..."

    Mărie commented to Vaca lu' Mărie status: "Ioi ce proastă îs, am uitat să te mulg. După spovedit vin şi la tine. Paşte până atunci" (Vaca lu' Mărie likes this.)

    Primarul satului added "şpagă" and "corruption" to his activities (Popa satului likes this)

    Şefu de Post set his status to: "La primărie, la o vorbă cu primarul"

    Primarul satului is now attending "Puşcăria".(Bebiţă săpunaru' and all his friends like this)



    [Tuesday]

    Mărie set her status to "Watching "fermier caut mireasă", so fuck off"

    Vaca lu' Mărie exploded. (Ion likes this)

    Mărie commented: "vaaaaiii...o murit vaca...am uitat s-o mulg...mă omoară tata când se întoarce de la crâşmă"

    Popa satului also commented: "super, încă o înmormântare pe săptămâna asta" (Cantoru' and Popa Porno likes this)

    Popa satului added "Praying" and "Porn" to his activities (Popa Porno and Părintele Iosif like this)

    Popa satului, Părintele Iosif and Clopotaru' are now in a relationship and it's complicated. (The Devil 666 Satana likes this)



    [Wednesday]

    Popa satului set his status to "Zi de post, fiilor" (Babele satului like this; Beţivii satului dislike this)

    Tata lu Mărie posted on Mărie's Wall: "Ce ai făcut cu vaca? Te omor"

    Tata lu Mărie killed Mărie. (Ion and Popa Satului likes this. Vasile and other 25 people dislike this)

    Tata lu Mărie is now attending "Puşcăria" along with Primarul Satului

    Mărie is attending Hell (The Devil 666 Satana, Hitler, Stalin, Saddam Hussein and other 75 bilion dead people like this)

    Vaca lu' Mărie is attending Heaven (Saint Peter likes this)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu cred ca retele de socializare si-au atins inca scopul. De cele mai multe ori se vorbeste mult si fara rost. Nici diversele campanii care se lanseaza acolo nu au avut prea mare succes, asta in cazul fericit in care s-a aflat de ele.

    Nu, Facebook nu poate schimba Romania. Poate cel mult sa schimbe pareri sau sa ofere informatii.

    RăspundețiȘtergere
  19. eu, unul, nu cred in utilitatea unor platforme de socializare precum facebook, ele fiind, in opinia mea, semnul unei alienarii din ce in ce mai dureroase, unei instrainari fata de ceea ce ar trebui sa fie niste relatii interumane normale. din pacate, de boala asta sufera preponderent generatia tanara, care ar trebui sa spumege de bucuria atingerii, a schimbului de idei pe viu.

    am experimentat personal lipsa de eficienta a prieteniei virtuale acum doi ani, cand am organizat, impreuna cu niste prieteni, o camapnie de ajutorare a copiilor de la sectia de oncologie pediatrica de pe langa spitalul fundeni. 500 de "prieteni", NICIUN raspuns pozitiv la cererea mea.

    asadar, draghe tudore, eu nu cred ca voi apuca acel moment din istoria romaniei (si am doar 43 de abi...) cand ceva gen "facebook" va cataliza furia sau, de ce nu, bucuria populara.

    RăspundețiȘtergere
  20. eu, unul, nu cred in utilitatea unor platforme de socializare precum facebook, ele fiind, in opinia mea, semnul unei alienarii din ce in ce mai dureroase, unei instrainari fata de ceea ce ar trebui sa fie niste relatii interumane normale. din pacate, de boala asta sufera preponderent generatia tanara, care ar trebui sa spumege de bucuria atingerii, a schimbului de idei pe viu.

    am experimentat personal lipsa de eficienta a prieteniei virtuale acum doi ani, cand am organizat, impreuna cu niste prieteni, o camapnie de ajutorare a copiilor de la sectia de oncologie pediatrica de pe langa spitalul fundeni. 500 de "prieteni", NICIUN raspuns pozitiv la cererea mea.

    asadar, draghe tudore, eu nu cred ca voi apuca acel moment din istoria romaniei (si am doar 43 de abi...) cand ceva gen "facebook" va cataliza furia sau, de ce nu, bucuria populara.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dragul meu,
    Te admir pentru ceea ce esti!
    Nu m-am invrednicit sa citesc pana acum blogul tau. Pacat pt mine:)
    Referitor la ce zici...Frate, sunt atatea probleme: unele care sunt vizibile de la o posta, altele care se petrec prin culise...
    Am putea folosi internetul, zici tu? Sa salvam Rosia Montana, sa starpim coruptia, sa invatam ce este iubirea, sa militam impotriva legilor de doi lei (codex, pasapoarte bio..., buletine electronice, cartele pre-pay in care esti obligat sa iti dai numele,codul muncii, pastrarea cladirilor istorice din Bucuresti), sa stopam defrisarea haotica, sa starpim mentalitatea de tip manea, sa avem o societate bazata pe iubire, respect ci nu pe control??
    Ei, ma intreb si eu cum vom reusi?
    Doar D-zeu mai stie cum sa o dreaga...dupa 50 de ani de comunism si 20 de ani de "democratie".
    Numai bine si chiar cred ca se poate:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mda, facebook... sa fi provocat acele revolutii? Atunci, suna ca si cum noi am fi provocat revolutia romana in urma imboldului primit din infruptarea cu imaginile prosperitatii vestice...
    Era o poveste, se zice ca odata, tare de mult, un drumet si ai sai insotitori au poposit la un han dintr-o rascruce mai rasarita de pe un drum comercial, pe un frig tomnatic de numa , numa... Au asteptat ei ce au asteptat sa fie serviti cu cele comandate insa fiind multa lume in acel loc, se intarzia cu aducerea bucatelor.
    Drumetii, au scos cate-o bucata de paine si au pus desupra cuptorului ce sfaraia agale cu pui aproape de rumneala si au servit painea lor ,,inmuiata'' cu miresmele acestora... Cand a venit vrema plecarii, hangiul ceru bani pentru faptul asta. I se raspunse ca doar sunetul banilor e ceea ce merita. In forma asta imiamintesc eu povestea...
    Lucrul pe care as dori sa il reliefez e, nu aceasta e cauza revolutiilor ci foamea: de cultura, economica, de internet, de bani... de libertate...

    Daca am fi nemultumiti de clasa politica cu adevarat, am face ceva pentru a ne ostoi aceasta sete de schimbare...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere