[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 26 iunie 2012

Defne

Pe Defne am cunoscut-o pe terasa hotelului nostru de pe insula vantului. Mi-a facut dupa amiezele mai senine desi erau deja. Zambetul unui copil poate face orice din tine. Ceea ce este mai frumos e ca el nu stie niciodata asta. Zambetul nu ajunge arma. Cand se intampla asta se termina copilaria.









miercuri, 13 iunie 2012

vineri, 8 iunie 2012

Speranta celor scarbiti sau De ce votez cu Nicusor Dan?


Am sa incep articolul asta asa: in cincisprezece ani de muzica nu am cantat in nicio campanie electorala, desi din patru in patru ani se fac bani buni.
N-am facut asta pentru ca ni s-a parut  absurd sa promovam prin muzica noastra partide politice care ne fura viata si banii.
In ultimii douazeci de ani am fost traumatizati de ideea ca in Duminica votului mergem sa punem stampila pe raul cel mai mic. Apoi alternanta la putere ne-a facut sa intelegem o matematica simpla: PSD = PDL = PNL = RAU!!!
Am inteles de ceva vreme ca nu mai exista Raul cel mai mic. Exista o clasa politica unita in a face rau Romaniei si romanilor. Suna usor patetic, dar asta este adevarul.

Ce s-a intamplat? Scarba a inceput sa puna stapanire pe multi, pe foarte multi dintre noi. “Ce sens are sa mai mergi la vot daca nu se schimba nimic?” Multi romani au abandonat ideea ca se mai poate schimba ceva si s-au refugiat apatici in Romania paralela. Pentru ca exista o Romanie politica, a celor care au devalizat timp de peste douazeci de ani aceasta tara si au facut-o fara niciun fel de scrupule, ba chiar intr-un mod iresponsabil si exista o Romanie paralela, a oamenilor care muncesc, platesc taxe si se lupta sa supravietuiasca in propria tara, asistand zilnic la jaful si degradarea organizate de putere si opozitie.
Intr-un fel suntem vinovati. Eu, tu, ei, toti cei care am abandonat ideea ca aceasta clasa politica ar fi trebuit taxata prin proteste si prin implicare. Am renuntat sa fim o voce si am abandonat solidaritatea la prea putin timp dupa ce ea ne-a adus libertatea.
Egoisti, am apucat-o fiecare pe drumul nostru, am muncit mult ca sa  ne indeplinim visele, sa construim lucruri, sa ne facem cariere, familii, sa avem grija de copiii nostri, sa ii hranim, sa le dam totul ca ei sa fie mai fericiti decat noi.

Am omis un singur lucru: orbiti de propria noastra ascensiune am lasat cateva mii de fosti securisti sa preia controlul asupra tarii in care traiam. Scindati de dorinta de a ne manifesta individual, am uitat ce inseamna forta colectiva a protestului, VOCEA.  Am spus toate lucrurile astea in acest cantec.
Ma bucur ca dupa cinsprezece ani de concerte pot sa rasuflu usurat. N-am contribuit cu nimic la Romania Politica, ba mai mult, mi-aduc aminte cand PSD in anul 2000 si-a insusit melodia "Nu ne mai trageti pe dreapta" fara sa aiba vreun drept asupra ei. Am apelat la avocati, dar eram prea mici ca sa castigam un asemenea razboi. N-aveau ei treaba cu legea 8/96.

In toti acesti ani, in diverse ocazii, fata de atitudinea noastra s-au cristalizat doua curente: 1. Bravo voua ca nu va implicati in campaniile electorale si nu-i promovati pe porcii astia. 2. Daca voi stati deoparte si nu faceti politica si nu aveti o voce si nu va implicati, cum vreti sa se schimbe lucrurile?
Legat de curentul 2 pot sa spun urmatorul lucru: arta poate fi politica. Impreuna cu noi si cu muzica noastra au crescut oameni care traiesc cu gandul la altceva in afara de furt, spaga, pacaleala, minciuna, tunuri imobiliare, comisioane etc.
Piese ca “Hotel Cismigiu”, “Dumnezeu nu apare la stiri”, “Declar pierduta tara” sunt daca vreti “statement”-ul nostru politic.

In continuare vom ramane statornici ideii de neimplicare in campania electorala a vreunui partid politic cel putin pana cand nu vom fi convinsi ca se intampla o schimbare radicala in Romania. Desi zarurile par a fi aruncate. Insa nu de Dumnezeul lui Cezar si nu pe marginea Rubiconului, ci de niste vagabonzi agramati care joaca barbut pe malurile Dambovitei.
Am facut tot acest preambul pentru ca sa nu dau nastere unor intrepretari inutile sau rauvoitoare la ceea ce am de gand sa scriu de acum inainte.

Eu am sa votez cu Nicusor Dan. Mai mult de atat, va indemn si pe voi, cei care cititi acest articol, nu sa votati cu el, dar sa va informati in legatura cu el, sa trageti o concluzie si sa mergeti la vot indiferent de optiunea finala.

Nicusor Dan este independent. M-am intalnit cu el intr-o seara intr-o cafenea din Bucuresti. A venit singur. Auzisem de el de la Vlad Massaci, regizor de teatru si un prieten bun. M-a intrebat daca nu vreau sa-l sustin in campanie. I-am spus ca nu fac chestia asta din principiu, dar ca mi-ar placea sa-l intalnesc ca sa inteleg ce are de gand. Vlad a insistat si m-a intrebat de ce nu vreau sa sustin un independent care este cu adevarat independent. N-am stiut ce sa-i raspund.
Am stat insa de vorba cu Nicusor Dan jumatate de ora. Mi-a vorbit despre el, apoi despre ce vrea sa faca. Am ascultat. Este un om inteligent. Orice ar spune multi, a luptat cu sistemul si a castigat 23 de procese cu Primaria, incercand sa salveze ce a mai ramas din posibila identitate a unui oras.

Ascultandu-l, m-am surprins incercand sa-i depistez smecheria, duplicitatea, mi-l inchipuiam deodata alunecos, voiam sa-i gasesc punctele slabe care sa-l bage in aceeasi oala cu cei pe care ii stim deja. N-am reusit. Probabil ca istoria ultimilor ani a creat o trauma in noi si automat nu suntem dispusi sa dam credit ideii de candidat. Mi-a spus ca nu face politica, ca el are o strategie pentru un oras. L-am intrebat cum vede chestia asta cu locurile de parcare. Nu exista solutie pentru locurile de parcare, mi-a spus. Nu poti face parcari pentru un milion de masini. Solutia e ca oamenii sa inteleaga ca transportul in comun este eficient si datoria municipalitatii este sa-l faca eficient astfel incat oamenii sa se poata baza pe orarul stabilit. Nu exista solutie pentru locurile de parcare. Mi-a placut sinceritatea lui. Mi-a vorbit despre strategia lui, insa sunt lucruri pe care le veti gasi si la el pe site.

N-a stiut sa–mi spuna exact cum sa-l sustin. Se gandeau la un clip viral, apoi m-a invitat la lansarea programului. Nu s-a intamplat nici una, nici alta. Asta m-a facut sa scriu acum acest text. Pentru ca Nicusor Dan este mai mult decat un candidat independent la Primarie. El poate fi un simbol al celor scarbiti de lipsa alternativei. A celor care, vazand ecuatia in care toate pertidele politice sunt RAU, au renuntat sa mai mearga la vot, lipsiti de speranta. 


Nicusor Dan nu este charismatic, nu are discurs, nu este o “figura”. Este insa independent, curat si neafiliat politic. Este matematician olimpic si cercetator in matematica. Este un om care a muncit, a invatat, si-a platit taxele si a incercat sa faca un bine comunitatii si orasului din perspectiva nu tocmai confortabila de cetatean. Pentru asta eu am decis sa il votez. Este pentru prima data dupa mult timp cand si pentru cei mai scarbiti dintre noi apare la orizont sansa unui RAU mai mic. Spun un RAU mai mic, pentru ca pana si asa eu am sa votez cu el.

Am sa votez cu el pentru ca de douazeci de ani orasul asta nu devine mai bun, ci mai nebun, nu devine mai aerist, ci mai aglomerat, calitatea vietii noastre colective nu creste, ci scade, pentru ca nu a existat viziune, ci doar carpaceala din ce a mai ramas dupa ce s-au facut contractele grase, dar ineficiente, pe bani publici. Pentru ca s-a instaurat un sistem politic al municipalitatii care trebuie distrus din temelii. Pentru ca tot ei intre ei mulg orasul asta de bani fara sa-i dea nimic in schimb, in afara unor “business-uri” din otel, beton si sticla.

Am multi prieteni care cred in Nicusor Dan. Prietenii mei sunt importanti pentru mine. Multi dintre ei m-au condamnat pentru ca nu l-am sustinut. Acest articol reprezinta si punctul lor de vedere, sunt sigur.
Apoi exista Andrei Plesu, Ada Milea, Sorin Tranca (Friends Advertising), Alina Gavrila (Gavrila si Asociatii), Catalin Tolontan, Vlad Massaci, Corneliu Porumboiu. Sunt oameni pe care ii apreciez si care il sustin pe Dan. Oameni ca ei ma fac sa cred ca Romania paralela poate sa invinga Romania politica.
Pentru ca m-am saturat de smecherie si praf in ochi, de halima si circ electoral, de jaf pe bani publici cu rezultate zero sau de jaf pur si simplu aleg sa votez cu Nicusor Dan.
Cu tot respectul pentru alti candidati, dar am ajuns la concluzia ca atunci cand candidezi din partea unui partid politic ai prea multe facturi de platit ca sa te mai poti ocupa cum trebuie de oras. Mafia politica isi asteapta "rasplata" pentru sprijinul acordat.


Bucurestiul nu este un oras in care traim, este un oras in care supravietuim. Speranta mea este ca voi ajunge sa traiesc in Bucuresti. Acum speranta mea este Nicusor Dan. Nu o spun cu patima, ci cu tristetea ca nu putem avea o lupta constructiva intre mai multi candidati onesti care sa se bata cu principii si viziuni solide. 


Un cuvant pentru generatia tanara. Politicienii nu va iubesc (eventual, va doresc). De aia trebuie sa iesiti la vot. Politicienii au dat o lege electorala in care primarul este ales din primul tur cu majoritate simpla. Asta ca sa nu mai fie probleme si sa-si imparta teritoriul.
Voi, insa, daca iesiti in numar mare la vot puteti schimba jocul. In 1990 aveam saisprezece ani si eram foarte preocupat de politica. Voiam sa imi apar libertatea, alaturi de cei mari. Atunci voiam sa castige Ion Ratiu ca presedinte al Romaniei. Stim cu totii ce s-a intamplat. N-a fost sa fie. Am mers in Piata Univeristatii, am fost si eu un pui de golan atunci. Erau mii de studenti, erau multi elevi, era un loc unde noi ne strigam disperati optiunile si condamnam neocomunismul. Au venit minerii sa inabuse protestul si sa planteze pomi. Au reusit. Ce vreau de fapt sa spun, este ca ne preocupa ce se intampla cu tara asta.

Acum sunt alte timpuri insa daca nu iesiti la vot, daca nu incepeti sa va uniti, sa protestati, sa deveniti o VOCE comuna veti deveni parintii de acum ai copiilor vostri. Iar parintii de acum nu stiu sa raspunda copiilor lor de ce a ajuns Romania un loc din care de multe ori e mai bine sa pleci cat esti tanar.
Politicienilor le va conveni intotdeauna masa simpla de manevra a pensionarilor si a oamenilor amarati care nu vad dincolo de nevoile zilnice si se bucura (cata tristete si disperare) la  “pachetul” electoral. Tinerii sunt incomozi, mai ales aia care stau pe net si nu pot fi manipulati. Bine ca sunt scarbiti, isi rad ei in barba. 


Nu se poate sa ai pretentii de la un oras fara sa fii implicat in viata lui. De aia orasul a devenit mai mult al lor si mai putin al nostru. Gasca tanara trebuie sa inchida 
Facebook-ul si sa faca politica macar o data la patru ani. Iesiti in strada si votati. Este cam tot ce am avut de spus.

P.S.
Acest articol este o opinie personala.
Acest articol nu este un articol comandat sau platit de Nicusor Dan, staff-ul sau de campanie sau oricine altcineva.
Nu am sustinut in mod oficial campania lui Nicusor Dan.
Inca o data, acest articol nu reprezinta opiniile membrilor VAMA.
Ca si pana acum, VAMA nu va canta in campania electorala a niciunui partid politic.
Opiniile exprimate in acest articol cu privire la Nicusor Dan raman valabile atata timp cat el ramane independent si neafiliat politic.

P.S.2 
Cand sistemul e impotriva cetatenilor cam ce ar trebui sa faca cetatenii?