[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 25 septembrie 2013

România și Roșia Montană sau De ce am mers la proteste?

Duminică seară am participat la protestele din Piata Universității care vizează stoparea proiectului Roșia Montana.  Rândurile care urmează se vor un amestec de reportaj cu un soi de pagină de jurnal și ceva dicteu liber.

Am ajuns la Universitate pe la ora 18 30 când lumea începea să se adune. Eram în compania unor prieteni. Urma să mai apară și alții ceva mai târziu. Primul lucru care m-a suprins a fost componența eterogenă a grupului de manifestanți care avea să se păstreze și mai târziu când pe străzile Bucureștiului vor fi fost vreo douăzeci de mii de oameni. Am văzut mulți tineri, unii studenți, alții absolvenți, am văzut părinți cu copii, doamne și domni în vârstă care purtau pancarte fabricate naiv, am întâlnit oameni din companii de producție sau agenții de publicitate, patroni de bar, actori, medici, oameni din bănci. Toți cei enumerați sunt oameni pe care i-am salutat sau pe care i-am văzut și îi cunoșteam din diverse împrejurări. Aspectul vestimentar poate la rândul lui să vorbească despre componența unei mulțimi. Erau oameni în blugi și tricou care purtau pantofi sport sau oameni în pulover și pantaloni simpli care nu ieșeau cu nimic în evidență, oameni îmbrăcați absolut normal și fară vreo pretenție de a fi la modă. Ei erau cei mai mulți. Am vazut și câteva acte de exhibiționism vestimentar din zona “hipster” sau “rock gotic”, “post punk” sau acte vestimentare de reînviere a identității naționale. Erau apoi “sportivii”, fie că erau bicicliști sau pietoni aleseseră să vină în piață îmbrăcați lejer. Una peste alta, grupul de la Universitate și mai târziu cei douăzeci de mii de oameni nu formau deloc o nișă ci mai degrabă un eșantion reprezentativ pentru clasa de mijloc.

Și atunci mi-a venit confirmarea imensei manipulări de presă. Am citit câteva articole, pe câteva situri de știri sau variante online ale unor ziare care au catadicsit să “reflecteze” protestele despre revoluția hipsterilor. De ce hipsteri? Pentru că este important ca oamenii de acasă să nu înțeleagă că cei din piață sunt un grup care ar putea să-i reprezinte, deci să-i facă atenți la protest. În România percepția generală asupra hipsterilor este că ei sunt niște indivizi superficiali și ciudați cu gusturi din afara zonei mainstream, preocupați exclusiv de vestimentație.( pentru o definiție mai completă urmați link-ul) O nișă care nu împarte compatibilități cu restul țării. Dacă revoluția e a hipsterilor e, prin urmare, neimportantă și noi, presa care vrem să spunem ceva despre protest ca să nu pară că suntem vânduți de tot putem s-o facem liniștiți și împușcăm doi iepuri: reflectăm și manipulăm.

Cei care citesc acest blog pot fi siguri că protestele din piață nu sunt confiscate de nicio nișă socială, ba mai mult oamenii ăia de acolo sunt anormali doar prin faptul că s-au trezit și se află în stradă. Cei mai mulți dintre ei se trezesc devreme să meargă la muncă sau fac bani din profesiile lor, plătesc taxe și trăiesc respectând normele sociale într-un stat care nu le respectă nevoile și nu îi reprezintă. Revoluția hipsterilor nu este în Piața Universității, ea este doar o manipulare de presă.

Am stat preț de o oră în Piață înainte de încolonarea pentru marșul propriu zis. Mi-am sprijinit bicicleta și m-am uitat la lume. Oamenii erau implicați și relaxați. Nu mi s-a părut că erau oameni care bifau adunarea ca pe un  eveniment “cool”. Nu am văzut bisericuțe care să comenteze alte subiecte. Cei din jurul meu erau atenți unii la alții, zâmbeau, pe deasupra capului meu zburau frânturi de discuții pe subiectul zilei.  Undeva la zece metri distanță se afla nucleul celor care scandau lozincile deja cunoscute, nu are rost să le enumăr acum. Deși mă aflam la o manifestație cu miză mare și revendicări dintre cele mai serioase – respingerea proiectului Roșia Montana, demisia lui Ponta, Șova et comp, interzicerea mineritului cu cianuri etc) n-am avut niciun moment de anxietate. Mă aflam între oameni civilizați, calzi și curați. Am întâlnit multe priviri, toate senine și hotarâte. În Piața Universității oamenii se privesc direct în ochi, nu-și ocolesc privirile și asta te face să te integrezi automat, nimeni nu ascunde nimic, ne unește un singur gând, e bine. Am simțit repede că aparțin idealurilor acestor oameni care cred că transcend cazul particular care e pe ordinea de zi în piață. În traducere liberă Roșia Monatană înseamnă: E timpul ca voi politicienii să vă opriți. Noi ne-am trezit din somn și nu mai suntem dispuși să vă lăsăm să vă jucați cu România și cu viețile noastre. Plecați sau vă schimbați! De fapt una din lozincile multimii este limpede: Jos Băsescu, Ponta și Antonescu. Fair enough!

Când ne-am încolonat ca să plecăm pe traseul stabilit nu-mi credeam ochilor câtă lume se adunase. Cu o oră înainte de-abia eram o mie de oameni și acum bătea ușor peste trei mii( vă invit să mă credeți pentru că am văzut de pe diverse scene de la trei sute la patruzeci de mii de oameni). Pentru că eram pe bicicletă m-am alăturat “cavaleriei ușoare” împreună cu prietenii mei. La finalul marșului cred că erau peste trei sute de bicicliști. Este memorabil și din câte știu a devenit un leit-motiv momentul in care bicicliștii pedalează la nesfârșit în jurul rondului de la Universitate ca și cum victoria este deja adjudecată. E un moment puternic și după ce vezi asta pleci acasă plin de speranță.

Mă gândesc că o corporație transparentă și care joacă cinstit conform legilor statului român, o corporație ai cărei acționari provin din țări cu solidă tradiție democratică ar trebui să se  bucure de un miting civilizat, ba mai mult să vină în mijlocul demonstranților și să le demonteze rând pe rând toate acuzațiile. În stradă sunt oameni care înțeleg perfect ce înseamnă profitul și care sunt mecanismele capitalismului, în stradă sunt și corporatiști obișnuiți cu normele, standardele, mecanismele și șabloanele corporatiste. În stradă lucrurile astea se înțeleg și totuși nu există dialog. Ba dimpotrivă când presa tace se aude doar monologul spoturilor publicitare care vorbesc  despre bunăstare și locuri de muncă. O corporație care joacă cinstit nu ar trebui să pretindă tăcerea presei în schimbul spațiului de publicitate cumpărat. Sau poate “nu scrieți nimic!” este o nouă fomă de publicitate? Dacă e așa, asistăm la moartea jurnalismului. Sau la parastasul lui.

Am făcut gălăgie, am lovit cu petul în ghidonul bicicletei, am fost în mijlocul mulțimii în fața și în spatele ei. Am dat târcoale din toate părțile șarpelui de oameni care creștea cu fiecare kilometru parcurs și hrănea amintirile mele din iunie 1990 cand “golanii” ocupaseră Piața Universității în speranța că vor putea schimba cursul unei istorii care se anunța sumbră. Aveam șaisprezece ani și eram unul dintre ei.

La Iancului cred că erau deja peste 15000 de oameni. Este admirabil efortul atator oameni de a parcurge la pas distanta Universitate – Pantelimon – Universitate. Asta nu e cool, este un adevarat tur de forță și spune ceva despre determinarea celor de pe stradă.  Este greu de crezut că o asemenea mulțime n-a pierdut niciun moment controlul, că nu a alunecat în gesturi extreme și totuși așa a fost. Mi s-a părut că numărul de jandarmi a fost extrem de mic. Câteva portavoce au fost de ajuns pentru ca oamenii să fie puși la curent cu ce aveau de făcut: când să se oprească, cum să mărșăluiască, cum să rămână grupați pentru ca să existe o numărătoare proprie.

Pe măsură ce m-am obișnuit cu toată mișcarea și i-am auzit pe oameni vorbind și schimbând idei, m-a cuprins un sentiment de revoltă la gândul că după 22 de zile o manifestație de 20000 de mii de oameni este trecută cu vederea. M-am gândit, cum e posibil, cum își permite Ponta să facă abstracție de cei 20000 de oameni din stradă.

Răspunsul este foarte simplu și are legătură puțin și cu inacticvitatea noastră electorală de până acum. Ponta știe foarte bine câteva lucruri. Clasa de mijloc a abandonat în mare măsură prezența la vot. Tinerii până în 30 de ani, sunt scârbiți și nu votează. Masa de manevră la vot e formată din pensionari, populație rurală sau urbană sub medie, oameni care sunt duși la vot cu autocarele și care în schimbul unei pomeni electorale pun ștampila unde vor partidele. Electoratul românesc este în marea lui majoritate imbecil și ignorant. Ei se uită la televizor, fascinați de imperiul tabloid care își spune zilnic povestea în imagini simple, pe înțelesul tuturor. De ei au nevoie Ponta, Băsescu și Antonescu. Ei trebuie să nu știe nimic despre ce este în Piața Universității. Ei trebuie să trăiască cu impresia că niște huligani fără chef de muncă se adună seară de seară ca să salveze copacii și pădurile și sunt necruțători cu drama unor mineri care vor să-și câștige pâinea cinstit. Niște golani, pardon, hipsteri! Dacă cei din piață ar fi fost votanți sau ar fi reprezentat un număr mare de votanți fiți siguri că ar fi existat deja dialog. Gândiți-vă că în Piață ar fi fost 20.000 de sindicaliști de la diverse fabrici. Credeți că ar fi putut fi trecuți cu vederea? Mă îndoiesc. Câte de iresponsabil, amoral și fără viziune să fii ca să nu întelegi că în clasa de mijloc stă viitorul țării pe care o conduci? Până când să crezi că țara asta poate fi ținută în japcă și întuneric?

RMGC a reușit o performanță uluitoare. Dacă până acum televiziunile din România erau rivale de moarte reprezenând interesele politice ale patronilor iată că s-a născut o cauză care să le unească nu numai între ele dar și cu întreaga clasă politică: Roșia Montană. Iată cum Antena3 și B1TV, Jurnalul Național și Evenimentul zilei, Realitatea și RTV își strâng mâna și TAC.

Cei din piață știu toate lucrurile astea. De aia se află acolo. Cei din piață nu(mai) sunt ușor manipulabili, sunt inteligenti si mai cu seamă nu sunt ignoranți. Calitatea individuală  a participanților e aceea că nimeni nu “se află în treabă” în stradă. Oamenii sunt foarte bine informați, știu exact de ce se află acolo.  E totuși o luptă dezechilibrată. In fiecare duminică douăzeci de mii de oameni se strâng și luptă împotriva unei armate uriașe de propagandă. Douăzeci de mii de oameni încearcă să echilibreze balanța adevărului luptând cu televiziuni, ziare, radiouri, situri de știri, postaci plătiți, partide politice și parlamentari. Trebuie să recunoașteți că e un act eroic. Douăzeci de mii de oameni organizati pe facebook lupta cu sute de “jurnalisti” ai unei campanii de zeci de milioane de euro. Aceast dezechilibru între tabere este unul din motivele pentru care mă aflu în stradă. Și cred că pe măsură ce lumea se va convinge de mascarada presei numărul celor din Piață va crește.

De ce am coborât în stradă? În primul rând pentru că îmi doresc o Românie în care politicienii să asculte vocea civică. Proiectul Roșia Montană este o lecție pe care guvernul și clasa politică trebuie s-o învețe. Hoții și corupții n-o să învețe niciodată de vorbă bună, ci doar de frică. Cu cât va fi mai mare presiunea asupra lor, cu atât mai bine.

Ce cred eu despre aurul de la Roșia Montana? Ei, bine, cred că peste treizeci de ani vor exista tehnologii curate care să poată extrage aurul la costuri rezonabile și fără pericol pentru mediu. Aurul nu pleacă nicăieri și prefer să aparțină generațiilor viitoare care poate vor avea șansa unor politicieni responsabili decât să-l extragem acum într-o combinație pierzătoare pentru România atât la nivelul redevenței cat și ca dezastru ecologic. Despre cele câteva sute de locuri de muncă fluturate prin fața ochilor noștri ca argument pentru necesitatea începerii exploatării mă pufnește râsul. Sunt câteva milioane de români care și-au părăsit satele și orașele ca să muncească în conditii grele în Spania sau Italia și de ani buni injectează bani în România. Cele câteva sute de nemulțumiți de la Roșia chiar nu au luat în calcul că pot munci puțin mai departe de casă?
Guvernul actual a promis UN MILION de locuri de muncă. Presupun că lucrează din greu la îndeplinirea promisiunii așa că în economia macro a țării noastre cele patru sute de locuri de  la Roșia chiar nu ar trebui să conteze.  Guvernul s-a despărțit atât de ușor de Oltchim încât poate abandona fără probleme și proiectul Roșia.

Am ieșit în stradă pentru că m-am săturat de o clasă politică coruptă și incultă. Gusturile și idealurile politicienilor români nu au cum să construiască o viziune măreață pentru țara noastră. Când singurul tău “drive” ca individ este cum să furi banul public e clar că nu poți concepe nimic pentru România. Cei din stradă arată că știu foarte bine asta și de aia vreau să fiu printre ei. Am ieșit în stradă pentru că nu mai vreau să mă simt singur și izolat, vreau să fiu lângă oameni cu care să simt că pot construi ceva, cândva.

Câteva cuvinte despre relația noastră a românilor cu statul. Poate că merită analizată din perspectivă freudiană. Pentru majoritatea românilor - via comunism – funcționează încă statul paternalist. Tatăl nostru statul este cel care are grijă de noi, el n-o să ne lase niciodată să murim de foame, o să găsim mereu un locșor călduț care să ne apere de frig. Tatăl ne mai și urgisește din când în când că deh, așa e tatăl, mai dur câteodată. De multe  ori el doarme și noi putem să-i mai furăm câte o sutică din buzunare că na, el e tatăl nostru, nu se simte dacă mai ciupim și noi ceva. Când ai un tată nu mai e nevoie să gândești, o face el pentru tine și tu îți vezi de treaba ta. Tata ți-arată calea și tu o urmezi. Majoritatea românilor se află într-o poziție infantilă față de stat. Ei sunt iresponsabili și infantili politic. Ei se simt excelent în poziția asta și nu par să fie amenințați prea curând de adolescența care ar putea să-i forțeze la o ipostază contra “tătucului”.  Această majoritate infantilă nu are cum să înteleagă(din păcate) că România este țara lor și nu țara “tatălui” lor. Ei nu înțeleg că acum rolurile sunt inversate și că responsabilitatea trebuie să vină de la ei către România și nu invers. De aia ei NU SE AFLĂ în stradă.

Cei din stradă sunt dintre cei care s-au trezit. Pentru ei statul nu este întreprindere paternă ci mai degrabă un partener. Un partener căruia îi plătesc taxe și îl mandatează astfel să gestioneze organizarea vieții colective. Cei din stradă nu mai sunt dispuși decât la o relație echitabilă cu statul. Doar că statul( a se citi guvernele) ne-a înșelat în repetate rânduri și asta a devenit inacceptabil pentru continuarea relației. Și pentru asta se mărșăluiește in fiecare duminică printre blocurile care moțăie filial în fața televizoarelor unde nu se transmit imagini cu cei 20000 de mii care tocmai trec pe sub balconul tău. În definitiv ce poate fi mai orwellian decât zeci de mii de oameni pe străzi și nimic despre asta la televizor? Oare suntem atât de aproape de momentul în care ce se întâmplă în stradă va deveni ficțiunea celor care privesc orbi televizorul?

De peste douăzeci de ani în România se slăvește egoismul. Oamenii învață că nu există scopuri sociale comune, că nu sunt construcții colective, că fiecare trebuie să lupte pentru el și familia sa.  Că fiecare individ se poate realiza doar dacă aleargă pe culoarul lui fără să privească în stânga sau dreapta. Marile proiecte de infrastructură sunt proiecte de echipă. În România ele lipsesc cu desăvârșire. Nu avem autostrăzi, rețelele electrice sunt la pământ, rețelele de canalizare la fel, nu putem să ne exploatăm singuri resursele. Nu există strategii de dezvoltare urbană, culturală sau pe educație, nu există viziune strategică pentru țara noastră. Nu există știință și dragoste pentru lucrul în echipă. Politicienii noștri fac echipă bună doar la furat. Și pentru asta am ieșit în stradă. Pentru că am văzut oameni care împărtășesc civilizat și frumos o viziune comună, oameni care știu cum trebuie să arate România. Și chiar dacă viziunea asta este încă nedefinită, inconsistentă există un început și o certitudine: oamenii din Piață știu sigur că România nu trebuie să arate ca acum. Și pentru asta am ieșit în stradă. 

Am auzit voci spunând despre cei din stradă că sunt niste idealiști rupți de realitate care nu-și dau seama că Roșia Montană și alte proiecte de resurse sau infrastructură sunt adjudecate deja de marile puteri și că România trebuie doar să execute. Acelor voci le spun că poate așa o fi, dar îi invit să fi spus asta și celor cateva zeci de mii de greci din Piața Sintagma care știau foarte bine că soarta tării lor e tranșată de marile puteri. Sau poate ar fi trebuit să meargă între turcii din Piața Taksim. Nu există argument destul de puternic pentru statul acasă. Nu mergi să protestezi doar când ești sigur de reușită. Într-un final o faci pentru tine și pentru conștiința ta. Când mă uit în urmă cu douăzeci de ani și știu că am fost în Piața Universității știu că am fost atunci alături de cei care nu doreau să ajungem aici, acum. Și, da, mă simt mai puțin vinovat. Am fost în piață atunci cu semicursiera mea roșie, am cântat alături de Pațurcă și Sterian și am sperat alături de alți golani. Apoi în ’92 am votat ca un golan. Indiferent ce se întâmplă cu România vreau ca peste douăzeci de ani să pot spune din nou: am fost și eu atunci în Piața Univeristății.


PS. Citesc Jurnalul Rusesc al Annei Politkovskaya. Dacă un singur OM a avut puterea și curajul să lupte doar cu un pix și hârtie împotriva Kremlinului lui Putin atunci protestele din Piață nu sunt în zadar. Anna Politkovskaya este un alt nume pentru curaj și demnitate. A fost ucisă cu un pistol într-o scară de bloc. Opera ei este însă mai vie ca niciodată și moartea n-a făcut decât să o răspândească. Într-o Rusie adormită și cu o presă redusă la tăcere Politkovskaya a refuzat să mergă la culcare și a luptat prin scris până la moarte. Jurnaliștilor care au semnat pactul tăcerii ar trebui să le dea de gândit.  Dacă lupta Annei a reușit să trezească oameni, există speranța că și protestele din Piața Univerității vor reuși.

71 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo pentru articol
    http://www.neweasterneurope.eu/node/950

    RăspundețiȘtergere
  3. Niciodata nu am putut sa citesc un articol de pe blogul tau fară ca lacrimile să ma încurce. Fie sunt eu prea sensibilă fie tu scrii prea pentru suflet. Multumesc. Sper să nu te deranjeze daca am să postez articolul tau la mine pe bloc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noi cei care muncim in afara tarii speram ca intr-o zi fii nostri vor putea munci,trai,iubi pe pamantul parintilor lor si nu printre straini.Luptati voi tinerii pentru asta,noi n-am stiut s-o facem la timpul potrivit si acum cei ramasi la putere vor sa ne vanda si sufletele.Da,pentru ca natura ,aerul pe care-respiram,apele pe care le bem,dragostea pentru orice forma de viata reprezinta sufletele noastre.Nu lasati politicienii sa ne calce visele in picioare.Vrem pentru copiii nostri o tara civilizata,dar mai presus de toate curata,pura,sanatoasa.Multumim tuturor celor ce inteleg asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este tarziu niciodata pt lupta...in piata (asa cum a spus si Tudor) au fost persoane de toate varstele: de la copilasi in carucioare impinse de mamici pana la batranei care tineau cu mandrie benare in mana. Important e sa nu ne lasam...si sa fim uniti!

      Ștergere
  5. de cand citesc acest blog- si il citesc cam de cand am descoperit VAMA si mai ales textele lor- nu incetez sa ma minunez cum in spatele aparentei comerciale poate exista creier. mult creier.

    RăspundețiȘtergere
  6. Plangem de ani de zile, acum cativa ani am protestat la Tiff, iar azi chiar daca suntem cu miile, cu atat mai putin ecou avem. Si sa nu ne pierdem speranta, zici? Ne-a pierdut ea pe noi deja.

    RăspundețiȘtergere
  7. „De peste douăzeci de ani în România se slăvește egoismul. Oamenii învață că nu există scopuri sociale comune, că nu sunt construcții colective, că fiecare trebuie să lupte pentru el și familia sa.” - asta-i buba. Ceea ce ai scris aici ar trebui să deschidă mințile oamenilor și să le dea un impuls, să ia atitudine. Sper să ne deșteptăm și noi și să înțelegem că fără puțin simț civic, fără puțină onoare, fără puțin patriotism și fără puțină îngrijorare pentru ce se întâmplă cu România, n-o să reușim să generăm vreo schimbare în bine. Măcar puțin din toate astea, pentru că puținul bine, într-un mare rău, acționează ca drojdia în aluat, e homeopatic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Și-aș mai avea ceva de adăugat: pe politicieni n-ai cum să-i schimbi. De la ei n-o să vină niciodată schimbarea. O rudă de-a mea obișnuia să spună: ”Nu te apuca să îndrepți cocoșații! N-o să reușești!” Însă pe mine mă doare că acești cocoșați „nasc” alții la rândul lor.. Se perpetuează în prea multe exemplare, într-un timp foarte scurt.. Și balanța se înclină tot timpul în favoarea lor.. De asta oamenii buni își pierd speranța, se simt într-o continuă alergare cu prea multe ”lap-uri”..

    RăspundețiȘtergere
  9. ...am parasit romania din cauza corijentei sociale si a proverbului drag natiunii 'sa moara capra vecinului'. Ce se intampla in tara acum pare ireal de aici de la capatul lumii. Vreau sa cred ca ne trezim. Dar inca imi 'rod unghiile'. Oare ne trezim?

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a luat cam mult timp sa citesc ce ai scris si recunosc ca a meritat din plin sa petrec acest timp in compania ideilor tale. Stiu cate un pic despre Rosia Montana, am postat cateva documente care mi s-au parut de calitate pentru cei care urmaresc ce fac pe fb. Sunt pentru solutii ecologice si incetarea politismului de unica folosinta.
    Cu totul asta, recunosc ca inca nu am fost printre manifestanti, oameni pe care cu siguranta i-as "recunoaste".
    Spusele tale nu fac decat sa ajute cele stat nemiscate in mine pana acum si o sa vina curand momentul meu sa intaresc randurile celor care sunt treji de ceva vreme dar nu se manifestau in public.
    Voi merge nu pentru Rosia Montana, ci pentru ce reprezinta in sine: libertate

    RăspundețiȘtergere
  11. Am fost, am vazut ... Cititi si : http://arielu.ro/despre-un-om-care-ar-trebui-sa-fie-n-puscarie-si-ce-a-facut-el-cronologic.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Intrebarea mea e: de ce asa tarziu? Eu as vrea sa vad Vama cu tricou cu Salvati Rosia Montana pe scena! (daca Astafei a putut...). As vrea sa vad ca incercati sa-i treziti pe sutele si miile de oameni care vin la concertele voastre. Unii sunt treji deja, dar exista si o parte a generatiei ce au in jur de 20 de ani, care e adormita si vrajita de comercial.
    Cat despre aurul din Rosia Montana, sigur ca o parte importanta mai e acolo, dar o parte a plecat deja din tara. Ce nu prea se stie este ca RMGC a scos deja din tara sute de tone de minereu foarte bogat in aur. Cum? Pai simplu. Aurul exista in doua forme la Rosia: dispersat in roca sau in filon. RMGC a explorat zona cat a avut chef. Cand au dat peste cate un filon, au luat grosul. Intrebati azi, de membrii comisiei parlamentare despre acest minereu, reprezentantii RMGC au spus ca in tot minereul care a plecat din tara (sute de tone) au fost de fapt doar 150 de grame de aur. Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. Unii cred ca toti suntem imbecili.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bine surprinsă manifestaţia. Mulţumiri!

    RăspundețiȘtergere
  14. Uniți salvăm! asta scriam în 2009... http://alinciolac.blogspot.co.uk/2009/11/change-is-clearly-taking-place.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Chirila, daca ar fi mai multe persoane publice, ca tine sau Oreste, s-ar sparge urgent blocajul asta mediatic si televiziunile ar cadea in ridicol (nu ca nu ar fi deja). Incearca sa convingi din prietenii tai cu expunere, sa ia atitudine. Suntem in al 12-lea ceas si daca pierdem batalia asta, nu ne ramane decat sa plecam si noi din tara. Sa ramana ignorantii cu cocalarii si cu politicienii care sunt exact pe chipul si asemanarea lor !

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu m-am dus la protest nu pentru că mor de ecologie, ce-i drept nu mor, dar m-am dus când am văzut cum vremelnicul, sper eu și din ce în ce mai mulți, prim-ministru e agent de marketing pentru RMGC. De vreo trei săptămâni ginerele socrului, ce-l văd la butoanele României, ne tot prostește cu discursuri de doi lei în care înșiră locuri de muncă, dialog cu dentiști mascați în mineri, dezvoltare și alte bla-bla-uri de politruc de comună. Despre cei din piață, nimic, nu există. Există doar o galerie-muzeu în care stau„minerii” ce n-au văzut în viața lor un târnăcop și care-l așteaptă pe Ponta să vină să-i scoată la lumină precum Isus pe Lazăr acum două milenii. Diferența e că Lazăr nu era miner. De fapt nu-i nicio diferență că nici ăștia nu sunt. De asta m-am dus la protest,
    P.S.: Te-am văzut la protest, erai pe Pache Protopopescu.

    RăspundețiȘtergere
  18. A intrebat cineva acum 2 saptamini- unde pana mea e Chirila?! Acum, bine ca ai venit. Erai asteptat.

    RăspundețiȘtergere
  19. rezonez. Am scris si eu in aceeasi nota:
    http://baldovin.blogspot.ro/2013/09/un-sistem-politic-care-pune-in-pericol.html

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari pentru articol, Tudor!
    Iti multumim ca esti alaturi de noi!
    E foarte important sa luam atitudine IN PUBLIC, mai ales voi artistii! Convinge-ti prietenii si haideti sa trezim si ceilalti romani, in special tinerii care-ti asculta piesele :)
    SUCCES IN CONTINUARE!
    Si nu uitati, DOAR UNITI, SALVAM ROMANIA!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Bine punctat. Dar sa nu uitam nici de fracturarea hidraulica. O alta problema care pare mai putin importanta fata de Rosia Montana, dar care studiata atent, ar putea fi mult mai grava daca lucrurile scapa de sub control ... cateva informatii sunt aici: http://www.ecotoporadea.ro/images/pdf/metoda-fracturarii-hidraulice-o-metoda-pe-care-nu-as-oferi-o-nici-la-nazisti.pdf

    RăspundețiȘtergere
  22. Felicitari pentru modul clar in care ai expus ceea ce se intampla in Bucuresti la proteste, precum si adevarul legat de presa care ignora multimea de oameni, fiind obligati de sefi lor sa taca. Traiasca presa libera si sa dispara cea manipulata! Chiar cred ca in curand se va intoarce roata si noi cei care nu suntem ignoranti ne vom face auziti si vom schimba lumea! Noi sibienii incercam sa ne facem remarcati si sa ne intalnim in numar tot mai mare in oraselul nostru micut. In primavara au avut loc cateva proteste si la Sibiu, unde numarul participantilor atingea cu greu 30-40 de oameni, in incercarea de a ridica nivelul de consientizare al trecatorilor pe subiecte precum: Rosia Montana, Monsanto, taierea irationala a padurilor si exploatarea gazelor de sist, cauze atat de importante pentru viitorul nostru. Dar in ultimele 5 saptamani s-a intamplat ceva minunat, parca lumea chiar s-a trezit, numarul sibienilor care au inceput sa vina la proteste a crescut considerabil fata de protestele din primavara, atingand in unele zile si peste 1000 de oameni, desi presa sibiana a spus ca eram 200. Uniti Salvam Tara Noastra si asiguram un viitor bun generatiilor urmatoare!

    RăspundețiȘtergere
  23. Un articol mai vechi:

    http://www.initiativepentruromania.ro/de-ce-protestez-impotriva-proiectului-rosia-montana/

    RăspundețiȘtergere
  24. bravo Tudor! :) Adu-ti cat mai multi prieteni cu tine!!
    http://oradecluj.oradestiri.ro/tudor-chirila-va-protesta-la-cluj-impotriva-proiectului-de-la-rosia-montana/actualitate/2013/09/26/

    RăspundețiȘtergere
  25. Aveti multa putere Tudore! Orice om desciuiat la minte stie ca un artist apreciat are cu mult mai multi ascultatori decat un politician. Ai si aveti ocazia sa ajutati tara si neamul asta.... ASTA E MOMENTUL! Toata planeta e cu ochii pe noi. Cand dispare Romania...castiga raul!

    RăspundețiȘtergere
  26. Atâââââât!! Perfect adevărat!! Îmi pare rău că nu te-am văzut..., Te-aș fi felicitat personal pentru că ai fost alături de noi! ;)

    RăspundețiȘtergere
  27. Tudore,
    Avem nevoie de ajutor tau, de ajutorul coelgilor tai de breasla de ajutor celora la care publicul are acces.
    Avem nevoie sa facem front comuns si sa facem adevarta revolutie! Avem nevoie sa fim toti uniti spre acest scop.
    Spune-le tuturor ceea ce stii, spune-le sa spuna mai departe, spune-le ca romanii trebuie sa se destepte, Romaina trebuie sa se destepte, trebuie sa ne trezim cu totii altfel suntem pierduti,latfel copii nostri vor fi pierduti, ei nu vor mai avea cum sa lupte, va fi prea tarziu. Acum aici trebuie sa dam totul!!!


    RăspundețiȘtergere
  28. jos palaria! un articol asumat si sincer. ma bucur c-ai decis sa lupti si direct,in strada, alaturi de noi si nu doar indirect prin atitudinea si muzica ta. ne (re)vedem in piata!

    RăspundețiȘtergere
  29. De la prima zi de protest pentru oprirea Exploatării de la Roşia Montană de către R.M.G.C. am citit, am comentat pe Facebook, am urmărit la televizor pe TVR1, B1, Realitatea TV, Antena 3 relatările de MANIFESTAŢI şi am înţeles că este o mare diferenţă între realitate şi ştirile de la televizor. De fapt toate aceste posturi au încasat bani grei pentru publicitate de la RMGC şi nu au interes să-şi supere sponsoiri. Şefii de sindicat, oameni graşi şi vânjoşi, la răndul lor au fost mituiţii. Ponta este un om pe care nu te poţi baza, ce spune azi, mâine spune contrariu. Ca Pilat din Pont, se spală pe mâini şi formează o comisie pe care să o manipuleze, şi pe urmă să arunce vina pe ea. Antonescu pentru o creştere în sondaj, se face că va vota împotriva proiectului.
    În politicieni nu poţi avea încredere, ei prin formare sunt nişte curve.
    Românii din diaspora sunt uniţi cu manifestanţii mai mult decât cei din ţară, şi le pasă.
    Azi la Antena 3, de la ora 7,00 şi Realitatea TV, au relatat situaţia de la Roşia Montană în 1...2 minute şi vinul care se vinde de biserică în 4 minute.
    Am mult respect pentru Dl. Tudor Chirilă pentru frumosul, adevăratul şi atotcuprinzător în articolul de mai sus.
    Toată admiraţia pentru tinerii manifestanţii, precum a acelor care s-au alăturat lor.
    Eu m-am păcălit în 1990 până la 28 ianuarie, când îngenuncheam în Piaţa Victoriei la rugăciunea "Tatăl nostru " împreună cu colegul meu de liceu, Ioan Iliescu, un impostor care la întâlnirea după 25 ani de la absolvire(1974) a jucat altă carte.
    Şi părere mea este, să lăsăm aurul acolo unde se găseşte, el nu este a unei generaţii, şi aşa cum ai scris în viitor poate vor apărea alte tehnologii, cu care românii să lucreze pentru România.
    O singură emisiune la Antena 3 a discutat Legea Mineritului din România a anului 1924, unde dacă extracţia se face de o Companie din exterior, România ca proprietar de zăcământ să încaseze 70% din venit.
    Eu încă am încredere în poporul român ! Cu Dumnezeu înainte!

    RăspundețiȘtergere
  30. Bravo Tudor! Foarte bine scris!
    Usor, usor dar sigur, daca fiecare dintre noi reuseste sa "educe" cate doi "manipulati", lucrurile se vor schimba. Oricine vrea sa contribuie real, o poate face cautand un vecin, amic... Il gasiti, ii deschideti ochii, si vocea voastra e de doua ori mai puternica!

    RăspundețiȘtergere
  31. mama, mi-a placut intotdeauna de tine ca si cantaret.. dar sa stii ca-mi dau palaria jos.. parca mi-ai citit gadurile. Ma revolta gandul ca suntem considerati pur si simplu niste oi pe care la poti conduce fara sa-ti fie frica ca o sa te muste.. acum putem sa le spunem ca suntem oi cu dinti de lupi.

    Sunt in state de acum 11 ani. Nu am mai fost in Romania de cand am venit aici.. de cateva ori m-am gandit sa ma intorc definitiv dar toata lumea imi spune sa nu ma duc inapoi. Am inceput sa ma gandesc serios sa ma intorc.. daca romanii se trezesc din somnul asta si se unesc cu un sentiment civic de o maniera pasnica.. poate increderea mea in caracterul nostru ca popor se va intoarce. Pana atunci eu voi striga "uniti salvam Rosia Montana" chiar daca sunt unita doar in spirit cu un grup minunat de oameni care se gandesc mai departe de ziua de maine si mai departe de curticica lor. NOROC si continua sa-ti descarci sufletul aici si oriunde simti ca trebuie.. eu de acum inainte de voi urmari :)

    RăspundețiȘtergere
  32. articolul eu cred ca e bun si sunt de acord cam cu tot ce scrie acolo
    cateva observatii, totushi:
    - e scris in "romgleza", prea multi termeni care sunt "cool" in loc sa fie interesanti, din punctul meu de vedere destul de neglijent mai ales cand vine din partea unui artist si, adaug eu, unul bun
    - e putin cam prea patetic ( da, stiu, apanajul artistilor dar totushi) , adverbele folosite aproape exclusiv sunt intotdeauna, niciodata sau echivalentze. Realitatzile de fapt se intampla cateodata, mai rar sau mai des. In plus, ca si forma de exprimare, cuvinte precum niciodata sau intotdeauna sunt foarte puternice si dau o greutate nedorita frazei, mai ales atunci cand vrei sa castigi un argument, daca le folosesti nu castigi nimic decat impotrivirea audientei
    exemplu, daca vrei sa pornesti o cearta cu cineva ii poti spune "niciodata nu asculti ce spun si eu" garantat vei primi o contra replica
    sau poti spune "cateodata nu asculti ce spun eu" e si mai apropiat de realitate si iti ofera o sansa ca eventual sa rezolvi problema

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Niciodata" e bine folosit: "Hoții și corupții n-or să învețe niciodată de vorbă bună, ci doar de frică." Ai alta parere?!

      Articolul e "prea patetic"?! Dar faptul ca 20000 de oameni nu sunt ascultati cum e?

      Ștergere
  33. Fiind plecat din tara, activez si eu cum pot, adica facebook, din gura in gura etc. Sunt ocupat zi de zi si nu am timp sa ma informez cum trebuie. Cred ca asta e si cazul multor romani care de bine de rau au un job, sau stiu eu ce mai fac. Din cate citesc nici tu nu ai fost atat de aprins de subiect si ma intreb de ce? Pentru ca nu ai avut timp sa te informezi destul? Daca e asa, iti propun ca si altii mai sus, sa arunci o vorba in cercurile tale. Lumea trebuie sa se informeze. Artistii vor avea in mod cert un impact mai mare. Deci, te rugam. Si eu cred ca acum e momentul! Poate nu a fost in 90, 92. Eram mic, habar nu aveam. Strigam: Ole ole, Ceausescu nu mai e, ca mai apoi sa aflu cine a fost Ceausescu. Deci, sper ca acum e momentul in care Romania isi va lua tara inapoi. Tinerii isi vor luat ce le apartine, un viitor construit chiar de ei. Si poti si tu, alaturi de altii sa sprijini chestia asta.

    P.S. Am citit tot articolul, am share-uit vreo doua citate (as fi share-uit mai multe, dar fb e plictisit deja de activitatea mea online), am citit si toate commenturile si s-a meritat. Cred ca asa ne putem incuraja unii pe altii. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  34. superb.ai pus in cuvinte ceea ce am simtit in ultimele saptamani si ceea ce simte probabil fiecare om iesit in strada.

    RăspundețiȘtergere
  35. Sunt Teodor Hossu din Cluj-Napoca.
    Un articol bine scris, un pic cam pesimist şi un pic în necunoaşterea faptului că pe lângă cei 20.000 din Piaţa Universităţii au mai fost câteva zeci de mii în 33 de oraşe din România. Eu sunt din Cluj-Napoca şi particip de la început la Protestul pentr ANULAREA Proiectului Roşia Montană şi sunt deosebit de plăcut surprins că în fiecare duminică suntem tot mai mulţi. În duminica trecută (22.09) am fost peste 10.000 de manifestanţi şi cu cei 20.000 de la Bucureşti şi cu ceilalţi din toată ţara cred că ar depăşi uşor 100.000.
    AM FĂCUT O REVOLUŢIE ÎN 1989 şi ne-a fost FURATĂ cu toate Idealurile şi Gândurile bune pentru o viaţă liberă, curată, demnă, iar în schimb, declarativ “Nu ne vindem ţara” iar pe din dos, pe tăcute TOŢI TÂLHARII, HOŢII ŞI EXCROCII au vândut aproape tot şi ne-au “vândut” pe noi cei care nu am ştiut să luăm atitudine.
    Cum s-ar putea schimba situaţia? Conştientizând cât mai mulţi oameni că a venit momentul să vină la Proteste. Roşia Montană este doar SCÂNTEIA, şi noi, la Cluj strigăm şi “Roşia, Roşia, vine REVOLUŢIA”.
    DA !! O Revoluţie paşnică, prin care să demonstrăm că voi TINERII de astăzi doriţi un viitor mai bun, cu locuri de muncă, cu sistemele de Sănătate şi Educaţie bine structurate şi dezvoltate în acord cu cerinţele actuale. Să demonstrăm şi să vă sprijinim, pe voi TINERII să Distrugem această “Caracatiţă” compusă din tot sistemul politico-juridic din această ţară minunată care a fost destul jefuită.
    De ani buni auzim tot felul de “Gogoşi umflate” că “Vom face … şi vom drege” apoi, după alegeri, se schimbă totul, se uită promisiunile, se convertesc cu toţii spre “MARILE AFACERI----PROPRII” şi lasă-i pe cei “mulţi şi proşti” să suporte, dacă tot ne-au ales. AŞTIA sunt Politicienii şi cum Doamne iartă-mă parcă de la un mandat la altul sunt tot mai …Mulţi, iar noi parcă tot mai puţini!! Cum de-I mai suportăm??
    Acum e momentul !! pentru că VOI TINERII v-aţi trezit să vă cereţi dreptul la demnitate şi o viaţă mai bună iar noi cei din a doua şi a treia generaţie AVEM OBLIGAŢIA să vă sprijinim, măcar acum, dacă nu am ştiut până acum, să vă oferim condiţii mai bune.
    NU VA FI UŞOR !! Dar NICI IMPOSIBIL !!! NU CEDĂM, NU CAPITULĂM !!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Mai am un lucru de ATENŢIONAT !!!! Dictatorul Ceauşescu a fost împuşcat fiind acuzat pentru:
    1. Genocid împotriva poporului român şi
    2. Subminarea economiei româneşti.
    VĂ ÎNTREB : Ce se întâmplă de mai bine de 23 de ani în Romania???

    RăspundețiȘtergere
  37. Ma temeam ca n-o sa fii alaturi de noi, ca n-o sa ai timpul necesar sa acorzi atentie acestui subiect, sa intelegi de fapt ce se intampla. Ma bucur ca nu a fost asa. Avem nevoie de voi, actorii, oameni cu renume, oameni respectati, sa stati in primul rand al protestatarilor si sa atragem atentia celor din presa, oamenilor neinformati corect. Poate asa vom reusi sa salvam Rosia Montana si sa ne petrecem un viitor concediu in zona respectiva, sa ne bucuram de ceea ce am salvat. Respect

    RăspundețiȘtergere
  38. Multumim, Tudor Chirila! N-as fi putut scrie/spune mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  39. Felicitări pentru acest text (foarte bine scris) şi, bineînţeles, pentru atitudine. Subscriu total.
    Aşa cum au spus şi alţi comentatori, ar fi minunat dacă mai mulţi oameni cunoscuţi (în speţă, artişti) ar lua şi ei atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  40. Traim in Romania tara hotilor unde justitia este ocupata cu distrugerea si deliru oamenilor...

    Poate nu sunt cel mai in masura sa le judec pe toate, dar pot observa ce se intampla. Asi vrea sa
    intreb oameni care conduc aceasta tara de ce noi trebuie sa murim ca ei sa traiasca, de ce noi nu trebuie sa avem dreptu decat la stres si mizerie,
    de ce am ajuns noi romani sa cerem mila de la niste oameni care sunt aclo datorita noua , de ce noi ca rasa de romani suntem supusi si prostiti sa ne cumpram moartea cu stres si nervi,
    de ce au dreptu la toate astea o mana de oameni care chipurile ar trebui sa ne ofere sprijin si dreptu la o viata mai buna ..

    Toate miscarile politice din ROMANIA nu sunt nimic alceva decat cele mai mari organizatii de teroristi,hoti,mafioti,criminali... etc , defapt am ajuns sa ne lasa manipulatai de cativa oameni pe care
    noi AM ALES SA II NUMIM CONDUCATORI STATULUI ROMAN.

    Avem nevoie de cineva care sa poata decide viitorul romaniei nu avem nevoie de oameni care ne pun la perete si care ne vand tara bucata cu bucata.
    Avem nevoie de oameni cae sa inteleaga problemele statului Roman nu de oameni care trag in noi cu facturi,taxe,impozite. SUPRA INCARCATE
    Avem nevoie de locuri de munca unde sa mai fii si rasplatit pentru munca ta, nu avem nevoie de conducatori care ne trimit la munca sa platim TAXE SI IMPOZITE , TREBUIE SA MAI SI TRAIM CU MIZERIA DE SALARIU PE CARE O PRIMIM.

    Pe scurt.
    Politica din romania e gresita, legile din romania sunt gresite, Politicieni sunt CRIMINALI CU SANGE RECE care hotarasc in continuare soarta noastra.


    O SA AJUNGEM SA FIM EUTANASIATI CA MAIDANEZI PT CA DERANJAM.

    RăspundețiȘtergere
  41. frateeee...da' mult ati mai scris :)) bravo voua ! din pacate n-am avut timp si mai ales rabdare sa va citesc pana la capat. poate alta data

    RăspundețiȘtergere
  42. Remarcabila parerea ta, subscriu! As vrea sa-ti aud parera si public, eventual intr-un concert sau intr-o forma in care sa te auda in direct cat mai multa lume...

    RăspundețiȘtergere
  43. foarte pertinent si frumos, stiam ca sunt oameni ca tine, dar nu stiam ca se exprima atat de frumos

    RăspundețiȘtergere
  44. Io zic că în ciuda celor 20-25 de mii de oameni rezultatul va fi acelaşi. Şi ştii care zic. De ce? Pentru că ieşitul în stradă, o dată, a atâţia oameni, nu sperie prea tare pe nimeni. Au pielea prea groasă, de la obraz la buci, domnii din conducere. Şi românii nu au nici resurse şi nici timp să facă mai mult şi să le-o tăbăcească corespunzător. Românii merg la job şi se lasă conduşi... Peste ani şi ani se va schimba şi asta... Răbdare. Oricum, şi eu aş fi mers. Thumbs up.

    RăspundețiȘtergere
  45. Mihai
    Frumos trait, frumos scris Tudor.... Totusi am cateva remarci ca om batran, trecut prin Piata Universitatii `90.... Mai tii minte ? Si atunci se scanda "Nu suntem partide".... Totusi nu s-a inventat inca ceva mai bun decat democratia liberala, bazata pe Parlament si partide politice... Stiu, idealistilor le repugna ideea de partid dar repet: nu s-a inventat inca ceva mai bun.
    A idealiza ce s-a petrecut in pietele libertatii de aiurea, incepand de la Tien An Men frizeaza utopia. Iar de la utopie la haos nu este decat un pas dupa care urmeaza dictatura.... Spune piata si pari sa fii de acord ca Basescu = Ponta = Antonescu si ca ar trebui trimisi la plimbare toti. Am rezerve pentru solutii lipsite de nuante si finalitate dar trec peste ele si intreb: Si dupa ? Ce facem dupa ?
    Nu este oare clar ca o asemenea solutie insemna a lasa totul la bunul plac al hazardului controlat de cei care controleaza jocul folosind toate mijloacele statului securistoid deja instalat pe pozitii ? Cineva lansa ideea formarii unui nou partid in Piata Universitatii. Nu resping ideea dar mai tii minte esecul Aliantei Civice care a risipit in van energiile manifestantilor din 1990 ? Pretinzand ca vrea sa creeze un partid "fara ideologie" ? Erai tanar pe atunci dar nu atat de tanar incat sa nu-ti mai amintesti....
    De aceea mi se pare exagerat si periculos sa-l punem pe Antonescu (care are pacatele lui) in rand cu Basescu si Ponta. Dar poate ca nu acesta-i subiectul cel mai important. Cei din Piata si orice om de bun simt simte uriasa manipulare mediatica finantata de RMGC. Tacerea posturilor TV este asurzitoare... Putini par sa perceapa faptul ca miza nu mai este Rosia Montana. Ca Rosia Montana este punctul in care tot jocul a fost developat. Ca miza este de fapt toata Romania. Deja au fost cumparate si sunt controlate Presidentia, Guvernul, Justitia, buna parte din Parlament, Serviciile secrete si mai toata Presa. Statul roman este pe punctul de a sucomba in bratele caracatitei Corporatiei ce se dovedeste, pe zi ce trece, mai mare, tot mai mare....
    A bon entendeur, salut !

    RăspundețiȘtergere
  46. Superb ilustrat, felicitări! Uniți!

    RăspundețiȘtergere
  47. Cu tot respectul, dar 20.000 - 30.000 de protestatari intr-o tara de 20.000.000 nu inseamna mare lucru.

    Pe de alta parte, exista teme cele putin la fel de importante care nu au adunat pe nimeni la un protest:
    1. Circa 400.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal (tot despre mediu este vorba)!!! Este vorba de o suprafata uriasa, la fel de uriasa ca si coruptia si ticalosia din Romania.
    2. Saracia din Romania (4 din 10 romani se zbat in saracie);
    3. Lipsa locurilor de munca (desi se spune ca somajul in sens BIM in Romania este sub 10%, de fapt 40% dintre romani nu au loc de munca in sens absolut);
    4. Subsalarizarea din Romania (romanii sunt de 3-3,5 ori mai prost platiti decat restul UE in raport cu productivitatea muncii).

    Mi se par teme cel putin la fel de legitime, care au lasat si lasa indiferenta pe toata lumea.

    Eu nu cred in proteste de strada, dar stiu ce inseamna puterea votului. Daca intr-adevar exista o clasa de mijloc satula de politicieni corupti si inculti, de ce nu se organizeaza aceasta clasa de mijloc si nu isi propune si impune proprii lideri in cadrul autoritatilor centrale si locale? PSD, PNL, PDL si ceilalti pot disparea instantaneu din politica doar atunci cand vor fi propuse si votate alte persoane. De ce trebuie sa ne lasam destinele in mod fatal mereu pe mana coruptilor si incultilor?

    La fel ca si in alte tari, nu inteleg cum mai intai ajung la putere personaje lipsite de credibilitate, dupa care se protesteaza impotriva lor. Nu-i mai simplu sa se voteze cu cine trebuie si sa se elimine partea de protest? Protestele sunt un drept democratic, dar sunt in acelasi timp si o dovada de prostie in marile momente electorale.

    Daca stim ca Ponta si ceilalti reprezinta doar o clasa politica inculta si corupta, ne asteptam ca toti acestia sa tina cont de proteste si nu de interesele lor?!

    RăspundețiȘtergere
  48. parerea mea e ca tot "piata" poate propune un presedinte de tara. un om cu intentii bune pentru aceasta tara si protejat de "piata" care sa apere interesele tarii. as paria ca in multimea se afla un om cu intentii bune si competent. cred ca i-ar da jos pe toti politicienii romani. cautati un om nu un politician.

    RăspundețiȘtergere
  49. completez: sunt scarbit de clasa politica care de la revolutie incoace ne vand bucata cu bucata. ni s-a distrus invatamantul, ordinea publica, justitia, sanatatea si tot ce a fost bun in aceasta tara. usor usor o sa.ajungem sa muncim pe pamant romanesc la italieni sau nemti pentru o farfurie de mancare. asta este noua ordine mondiala care ne intoarce in timp in vremurile in care boierii domneau. pe langa rosia montana mai sunt si alte probleme cum ar fi exploatarea gazelor de sist. problema e ca s-au deschis granitele pentru ca romanii sa plece si sa isi vanda proprietatile. invatamantul e la pamant doar pentru a construi niste dobitoci ce pot fi condusi cu usurinta de mass-media. clasa politica trebuie inlaturata si probabil ca daca am intra peste ei si le-am sparge ochelarii s-ar mai schimba ceva. sunt satul de nedreptatile ce se petrec in acest stat care se doreste a fi democrat. sustin ceea ce se scandeaza la aceste proteste si mi-as dori sa fiu in mijlocul lor. doresc tuturor persoanelor participante multa putere! romania e populata de romani, nu de politicieni, asa ca lucrurile trebuie sa functioneze dupa cum vor romanii.

    RăspundețiȘtergere
  50. Bravo! Un articol inspirator si adevarat ... Felicitari si astept sa mai scrieti despre Piata Universitatii si tinerii care acum intra in istorie.

    RăspundețiȘtergere
  51. Daca noi, oamenii de rand, nu putem sa ne facem auziti cu mesajul, poate voi reusiti.

    RăspundețiȘtergere
  52. Bravo! Nu esti singur ...sunt aici langa tine in inima TA sunt unul din miile de romani ce impartasim sufletul acestui neam Doamne Ajuta sa se trezeasca si cei ce inca mai dorm...

    RăspundețiȘtergere
  53. http://MegaStoon.Com/sms/sms.php?share=221003 CASTIGA BANI DIN TRAFFIC

    RăspundețiȘtergere
  54. Mi-a placut ca ai scris din suflet, din ceea ce ai simtit tu in '90 si din ceea ce simti tu acum. E un lucru, cert, de multe ori trebuie a fi martor la evenimente ca sa ai cum sa argumentezi de ce si cati oameni au fost acolo, in Piata Universitatii. Articolul ne pune pe ganduri si ne trezeste brusc din starea de letargie, cel putin mie imi da senzatia asta. Si ma bucur! Oamenii sunt satui de umilinte, simt ca proiectul va fi pus in aplicare si se simt frustrati si tristi, nu gandesc ca cel putin constiinta lor va fi impacata. Eu simt la fel, nu stiu de ce. Dar se stie ca interesele pentru Rosia nu sunt numai ale "bastanilor" romani si ale RMCG, sunt ale unor businessmen-i care vor sa ingroape Romania. Si traiesc in occident. Exista cel putin unul si care se straduieste din rasputeri sa denigreze si sa instigheze la ura, la dorinta de razbunare si reintregire a statului vecin...deci e un caz foarte complex de care se folosesc o gramada de "afaceristi" pentru a-si indeplini lacomia. Dar, mentinandu-ne drept si ferm, trebuie sa luptam in continuare, si, poate chiar cu pretul vietii unei generatii. Cei care au cazut in '89 si in inchisorile comuniste sau direct in gropi comune au luptat si pentru acest viitor care se dezvaluie acum, in fata generatiei care asista la aceste marsuri sublime.

    RăspundețiȘtergere
  55. Rosia montana trebuie sa se intample.Dezvoltarea economica a unei tari nu poate fi oprita de cateva mii de tampiti.Avem nevoie de aconomie.Va plageti ca de 20 e ani altii vand fabrici si acum cand e sa facem ceva profit din ecomonie va cacati pe voi.This is not nice.

    RăspundețiȘtergere
  56. Un text fain despre ziua în care tata s-a lăsat convins de atmosferă şi ni s-a alăturat la întoarcerea spre Universitate.

    Atunci am avut şi eu micile momente de "glorie", am fost minute în şir sub camerele video din fruntea marşului. Totuşi, nu pentru gloria personală eram acolo, eram acolo pentru a ajuta legea distrugerii Roşiei Montane şi modificările aduse la legea minelor să moară, aşa cum s-a întâmplat cu cele din urmă pe 10 decembrie.

    În ciuda faptului că Jandarmeria este pe zi ce trece mai agresivă, încă sper că vom salva Roşia Montană, Pungeştiul, celelalte localităţi ameninţate de cianură şi otrava asociată exploatării gazelor de şist.

    RăspundețiȘtergere
  57. Rosia Montana este un proiect bun doar pentru cei care conduc aceasta tara, nu si pentru noi cetatenii de rand (pulimea) . Aceste proiecte(RMCG si gaze de sist) trebuie sa umple conturile celor care ne fura de 20 de ani ...

    RăspundețiȘtergere
  58. http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=360882

    RăspundețiȘtergere
  59. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care l-a întrebat pe soțul meu. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu era să vizitez un jucător de vrăji, pentru că a funcționat și pentru el. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Deci, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 HPV leac de plante medicinale.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  60. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 10.000 EUR săptămânal și a fost grozav până la capăt, poți lua legătura cu el prin WhatsApp +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  61. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere